GASTRONOMIA
- Redacció / L'Albi

Un projecte familiar a l'Albi es proposa recuperar antigues receptes de ratafia

Inicien una campanya de micromecenatge per poder comprar anticipadament el producte d'una primera recepta, elaborat en un obrador compartit.

Amb el nom d’Arrels de Retrassia, una parella de l’Albi s’ha proposat recuperar antigues receptes de ratafia (o retrassia, com es diu en alguns municipis) de les comarques de Ponent, elaborar-les i posar-les al mercat, així com cultivar les plantes necessàries de forma ecològica i fer-ne divulgació. “Després de més de cinc anys de recerca i proves, volem començar amb una recepta, elaborar-la en un obrador compartit i posar-la a la venda”, expliquen en el marc de la campanya de micromecenatge que han iniciat a la plataforma Verkami. L’obrador és el de la cooperativa Tres Cadires, d’Arbeca, on diverses firmes licoreres elaboren també els seus productes.

Aquesta primera recepta porta una base d'aiguardent on es maceren les nous tendres, herbes i espècies durant 40 dies. Passat aquest temps, s’hi afegeix el xarop fet amb aigua i sucre de producció ecològica. “Al contrari de moltes receptes tradicionals, té una quantitat de sucre més aviat baixa i no porta ni matafaluga ni anís estrellat, o sigui que tampoc és anisada”, expliquen.

Els participants al micromecenatge, que acaba el 10 d’agost, poden fer-ho amb diverses fórmules i recompenses, des de la compra anticipada d’una ampolla fins a packs que inclouen diversos productes i/o experiències gastronòmiques. L’objectiu és assolir un total de 4.000 euros.