ENERGIES
- Redacció / Torrebesses

Mig centenar d'ajuntaments promouen la gestió pública de la distribució d’energia elèctrica

Una cinquantena d’ajuntaments, entre els quals Torrebesses, s’ajunten per reclamar que les xarxes de distribució no estiguin només en mans de grans empreses multinacionals.

(foto: F.F.)

Quaranta-set ajuntaments d'arreu de Catalunya, entre els quals Torrebesses (l'únic de les Garrigues), han decidit sumar esforços per promoure la titularitat i la gestió pública de les xarxes de distribució d'energia elèctrica. En aquest sentit, els 47 han signat un protocol i han acordat crear l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP) per impulsar la transició cap a un model energètic "just, democràtic i sostenible" en què aquests recursos "no estiguin només a mans de grans multinacionals". Així ho va explicar l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, un dels impulsors de la iniciativa, en una roda de premsa el passat 20 de juliol.

La previsió és que els plens municipals aprovin els estatuts de la nova entitat el mes de setembre i que a l'octubre se'n celebri l'assemblea constituent. "Volem contraposar el model actual, que la transició ens porti a un escenari on quedi garantit el dret social a l'energia i no hi hagi pobresa energètica, on la ciutadania i les empreses puguin generar la seva pròpia energia verda i compartir-la i on les xarxes de distribució no estiguin només a mans de grans multinacionals", va remarcar Ballart.

Torrebesses al capdavant
L'únic Ajuntament garriguenc participant en la gestació de l'AMEP és Torrebesses, que el novembre passat ja va explicar l'objectiu [v. SomGarrigues, 516] de fer possible que siguin els ajuntaments els qui comercialitzen la llum als seus veïns, de manera similar a com ho fan alguns del Segrià com Montoliu, Sudanell, Albatàrrec, Almenar o Torres de Segre, que disposen d'empreses públiques municipals en alguns casos per a la comercialització elèctrica i en altres per a la comercialització i la distribució.

A més de Torrebesses i Terrassa, entre els 47 consistoris que han de formar l'AMEP hi ha els de capitals com Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona, i altres com els de Sant Cugat del Vallès, Sitges, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Taradell, Amposta o Tàrrega.