CULTURA
- Redacció / La Granadella , Les Borges Blanques

La Covid deixa a l’aire les aules d’extensió universitària

A principis d’octubre hauria de començar un nou curs de conferències i activitats, però la necessitat de distància fa impossible trobar recintes prou grans i, de moment, està tot aturat.

Una sessió d'un curs anterior de l'Aula de les Garrigues Altes. (foto: X. Minguella)

En un any normal, a hores d'ara s'estarien tancant les inscripcions per a un nou curs tant de l'Aula d'Extensió Universitària de les Garrigues, amb seu a les Borges, com de la de les Garrigues Altes, amb seu a la Granadella. Ambdues ja van haver de suspendre les conferències del curs passat programades entre el març i el juny, però ara es troben que ni poden reprendre-les ni començar un nou curs. L'elevat nombre d'inscrits -280 a l'Aula de les Garrigues i 104 a la de les Garrigues Altes el curs passat, per exemple- fa difícil trobar un espai adequat on mantenir les distàncies de prevenció de la Covid.

Es tracta, a més, de població de risc, ja que els alumnes són gent gran. "Fins al gener pinta molt malament", explica Ramon Miró, president de l'Aula d'Extensió Universitària de les Garrigues. L'alternativa de fer les xerrades al poliesportiu de les Borges, una de les opcions que s'havien plantejat, sembla inviable, atès l'ús intensiu de l'equipament per part d'entitats esportives i la impossibilitat d'encavalcar unes activitats amb unes altres, ja que entre una i l'altra s'ha de desinfectar l'espai.

Pel que fa a l'Aula de les Garrigues Altes, la intenció era no començar un nou curs fins que no s'haguessin recuperat les conferències anul·lades a la primavera. "Tècnicament, no hem donat el curs 2019-2020 per tancat i, per tant, no hi ha matrícula nova", explica Celina Farran, presidenta. De moment, per tant, no se sap com ni quan es podrà recuperar l'activitat de les aules, tot i que no es descarta alguna proposta telemàtica puntual, cosa que, per les característiques d'edat de l'alumnat, és improbable que acabi substituint la programació general.