- Redacció / Maials

Projecten 60 aerogeneradors a l'entorn de Maials

Es tracta de cinc noves centrals eòliques, dues de les quals en terme de Seròs, desenvolupades per una empresa madrilenya vinculada a Statkraft, l'energètica estatal noruega.

A la imatge no apareixen encara els 20 projectats a Llardecans.

A finals de l’any passat, coincidint amb l’aprovació del Decret d’Energies Renovables per part de la Generalitat, es recuperava el projecte de central eòlica Solans per erigir 20 aerogeneradors entre Llardecans i la Granadella. Aquest agost es feia públic la central que es vol fer entre la Pobla de Cérvoles i Juncosa (dividida en tres projectes), consistent en 33 aerogeneradors. Al setembre apareixia un projecte per instal·lar quatre megamolins a Almatret i ara, a principis d’octubre, ha aflorat el que, de tots aquests de nous, seria el més gran: una concentració de 60 aparells a l’entorn de Maials.

Aquests 60 aerogeneradors, que es troben pendents del vistiplau de la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat, s’han presentat segmentats en cinc projectes diferents (Quilla, Vela, Volans, Pyxis i Antlia) de cinc empreses tècnicament diferents, però que totes tenen la seu al mateix despatx de Madrid i totes treballen desenvolupant projectes per a Statkraft Spain, la filial de l’energètica estatal noruega Statkraft, que opera a 16 països d’arreu del món.

Tot i que dins del terme de Maials hi ha projectats 34 dels 60 aerogeneradors, la resta queden a prop i formen una continuïtat amb el conjunt. 21 serien a l’extrem sud del terme de Seròs, a 11 km del nucli urbà d’aquest poble però a menys de 3 del de Maials, i 5 caurien al terme d’Almatret. De tirar-se endavant, això suposaria l’aparició d’un altre gran focus eòlic a la comarca, que se sumaria als que hi ha ara en funcionament a Almatret, a la Granadella-Bellaguarda i a Fulleda-Tarrés. Cal recordar que també hi ha en tramitació 33 aerogeneradors a la Pobla-Juncosa i 20 a Llardecans-la Granadella. Entre els que hi ha en marxa i els projectats serien un total de 248 aparells a la part sud de la comarca, bona part dels quals concentrats a cinc termes municipals contigus.