- Redacció

El ‘Som’, Premi Nacional de Comunicació

La Generalitat distingeix l’Associació Cultural Garriguenca de Comunicacions, entitat editora de SomGarrigues, SomEsports i SomCanalla, amb el màxim reconeixement institucional a mitjans de comunicació.

La Generalitat ha aprovat avui, en acord de Govern, l'atorgament del Premi Nacional de Comunicació a l'Associació Cultural Garriguenca de Comunicacions, l'entitat sense ànim de lucre editora de SomGarrigues, SomEsports i SomCanalla, en la modalitat de Comunicació de Proximitat. Aquest és el màxim reconeixement institucional, creat l'any 1999, per guardonar "aquelles aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana" i que incorpora la categoria de mitjans de proximitat des de l'any 2008.

El jurat d'aquest any ha valorat "l'altíssima penetració i l'àmplia base de subscriptors en una de les comarques menys poblades de Catalunya", segons ha comunicat aquest migdia la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. En les altres modalitats han estat premiats el programa "Tot és comèdia", de la Cadena Ser (radiodifusió), Laia Servera i l'equip d'InfoK (televisió), l'Eco de Sitges (premsa), el magazín La Mira (mitjans d'arrel digital) i l'empresa Adsmurai (publicitat). El jurat també ha atorgat dues mencions d'honor, una a Rosa Maria Calaf i Solé i una a Robert Rodergas i Pagès.

L'Associació Cultural Garriguenca de Comunicacions edita des de l'any 2000 el periòdic quinzenal SomGarrigues, el buc insígnia de l'entitat, que té un àmbit informatiu de 34 municipis, repartits entre les comarques administratives de les Garrigues i el Segrià i, des de l'any 2019, el Pla d'Urgell, a l'haver incorporat també Torregrossa. És un àmbit molt extens geogràficament, poc poblat (uns 24.000 habitants) i, en moltes parts, mal comunicat, i un dels objectius del periòdic des de la seva fundació ha estat contribuir a vertebrar-lo i a dotar-lo d'una veu pròpia.

Tres capçaleres
Actualment, SomGarrigues frega el miler de subscriptors i compta amb uns 10.000 lectors cada quinzena. Al llarg de la seva trajectòria, que enguany va complir 20 anys, el mitjà ha estat guardonat amb el Premi Ateneus (2008), Tasis-Torrent en dues ocasions (2008 i 2011), Pica d'Estats (2012) per un dels seus reportatges i Premi al Millor Mitjà de la Premsa Comarcal (2014).

L'entitat guardonada pel Premi Nacional de Comunicació també edita la revista mensual SomEsports, nascuda el 2017 per informar dels equips garriguencs, de l'esport base i del conjunt de l'activitat esportiva de la comarca i, des del 2019, edita també el bimestral SomCanalla, la seva darrera gran aposta. Amb uns 2.400 exemplars de tirada, SomCanalla es distribueix de forma gratuïta a tots els nens i nenes d'entre 3 i 12 anys de totes les escoles de l'àmbit informatiu i als seus equips docents, que col·laboren amb el projecte. A aquests productes comunicatius en paper s'hi sumen les edicions digitals de SomGarrigues i SomEsports i la presència continuada a les xarxes socials.