AGRICULTURA, HISTÒRIA
- Redacció / Vinaixa

Vinaixa commemora el centenari de la cooperativa agrícola

Les circumstàncies sanitàries van fer que tot l’acte fos a l’aire lliure. L’entitat ha tret una ampolla commemorativa d’oli ‘prèmium’.

Malgrat les circumstàncies sanitàries, la cooperativa de Vinaixa no ha volgut deixar passar l’any sense celebrar el seu centenari, encara que fos de manera continguda i adaptada a les limitacions del moment. L’acte va tenir lloc ahir diumenge, 27 de desembre, i va consistir en la presentació del llibret commemoratiu que ha fet la historiadora Teresa Abelló, filla del poble, i del mural exterior, obra de l’arbequí Ivan Egea. 

A continuació hi va haver els parlaments de les autoritats, entre els quals el del director dels Serveis Territorials d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera. La jornada, que va ser tota a l’aire lliure, va acabar amb una copa de cava pels assistents i l’entrega d’obsequis a socis i col·laboradors. Amb motiu del centenari, la cooperativa, adscrita a la DOP Les Garrigues, ha tret a la venda l’oli Vall de Vinaixa Prèmium, amb una nova ampolla d’edició limitada de mig litre.

El 2020 també era l’any del centenari de les cooperatives de la Granadella, el Soleràs i els Omellons. Les dues primeres han optat per traslladar els actes previstos al 2021, mentre que la dels Omellons fa uns anys que no funciona com a tal, a l’estar fusionada amb la d’Arbeca. L’any que ve també compleix 100 anys la cooperativa de Bellaguarda.