PATRIMONI
- Redacció / Arbeca

Les visites del 2020 als Vilars van quedar-se en el 30% de les habituals

Només el Cap de Setmana Ibèric de l'octubre va suposar un repunt en un any marcat per la Covid, que ha fet tancar el recinte uns mesos i suspendre activitats concorregudes.

(foto: Xavi Minguella)

La fortalesa de Vilars d'Arbeca va rebre durant l'any 2020 un total de 1.910 visitants. Això és un 30% respecte l'any anterior i respecte la mitjana dels últims vuit anys, superior als 6.000 anuals, i és conseqüència, evidentment, de la Covid, que va obligar a tancar el jaciment ibèric a l'abril, maig i novembre, a introduir restriccions en altres períodes o a patir els efectes de les limitacions de mobilitat.

Cops emcadenats
El 2020 ja va començar amb els efectes, encara, dels aiguats de l'octubre anterior, que van negar el jaciment, i al gener arribava el temporal Glòria, que també va afectar la fortalesa.
A tot això s'hi va sumar el cop moral que va suposar la mort, al febrer, de Joan B. Lòpez Melcion, arqueòleg vinculat amb les excavacions de Vilars des dels inicis com a part de l'equip d'investigació, junt amb Emili Junyent. López, de 63 anys, havia dirigit i participat en nombroses iniciatives de difusió del patrimoni arqueològic, entre els quals les exposicions monogràfiques sobre Vilars i sobre Minferri, a Juneda, acompanyades per l'edició dels respectius catàlegs.

I, finalment, al març esclatava la Covid i se suspenia tota activitat a la fortalesa durant dos mesos. Va ser al juny quan es van poder tornar a fer algunes visites, que van tenir el seu pic a l'octubre, amb més de 600 persones, bona part de les quals atretes per la celebració del Cap de Setmana Ibèric. El repunt, però, va ser insuficient per compensar l'anul·lació de la programació de l'associació Amics de Vilars, que habitualment representa un gruix imporant de les visites. El 2020 no hi va haver, per exemple, ni el TastJazz ni la Nit de Foc, com tampoc el curs teòrico-pràctic de la Universitat de Lleida ni la campanya d'excavacions, que hauria arribat a la 26a edició. Al novembre, a més, es va haver de tancar de nou el recinte i al desembre ja no es va remuntar. Entre l'octubre i el desembre sí que s'han pogut fer, els treballs d'excavació, consolidació i restauració previstos, gràcies a la subvenció de l'IEI i la col·laboració de l'Ajuntament i la UdL.