ENERGIES, URBANISME
- Redacció / Fulleda

Fulleda aprova una moratòria per a projectes de centrals eòliques o fotovoltaiques

La mesura duraria inicialment un any, durant el qual el consistori treballarà en una modificació del POUM per regular la implantació d'aquests projectes, cada vegada més nombrosos.

(foto: arxiu)

El ple de l’Ajuntament de Fulleda celebrat ahir dimecres va aprovar la suspensió de les tramitacions urbanístiques relacionades amb centrals eòliques i plantes solars fotovoltaiques al municipi per un termini d’un any, amb l’objectiu de treballar, mentrestant, en una modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) o una ordenança municipal que reguli la implantació d’aquest tipus de projecte al terme, determinant zones i elements a protegir de l’entorn natural i paisatgístic. “No és cap mesura contra les renovables, sinó per posar ordre al desgavell que hi ha en aquests moments amb aquest tema”, explica l’alcalde, Jordi Arbós. 

A Fulleda ja hi ha en funcionament, des de l’any 2006, el parc eòlic Vilobí II, que consta de 27 aerogeneradors i va ser un dels primers a posar-se en marxa a la comarca. La normativa urbanística vigent, precisament, és d’aquell mateix 2006 i no regula de manera específica la implantació de parcs eòlics i solars. Per això, el govern municipal considera oportú fer-hi una modificació que l’abordi de manera concreta, ja que “s’estan detectant moltes consultes per actuacions en sòl no urbanitzable”. 

Fulleda és el primer municipi garriguenc a aprovar una moratòria d’aquest tipus. A Tarrés, el poble del costat, ja es va introduir la delimitació de les zones de sòl rústic on es poden fer aquestes instal·lacions al POUM que es va aprovar a l’estiu, publicat definitivament el passat desembre [v. SomGarrigues, 546]. A Vinaixa es disposa d’un estudi que també estableix uns criteris per a la implantació de centrals fotovoltaiques i delimita les zones aptes i les no aptes a tal efecte, amb l’objectiu que es tradueixi en normativa municipal, ja sigui com a ordenança o també com a modificació del POUM.