AGRICULTURA
- Redacció

El Consell de les Garrigues exigeix que s'inclogui Catalunya com a zona greument afectada pel temporal de neu

Ahir es va aprovar en sessió plenària una moció que insta als governs català i espanyol a fer els passos necessaris perquè les zones afectades puguin optar als màxims ajuts.

La moció va ser aprovada per unanimitat de tots els grups. FOTO: Xavi Minguella

El Consell Comarcal de les Garrigues va aprovar en el ple celebrat ahir una moció per exigir que s'inclogui Catalunya com a zona greument afectada pel temporal de neu Filomena del cap de setmana del 8 al 10 de gener de 2021.

La moció, presentada pel grup de Junts Per Catalunya, i aprovada per unanimitat de tots els grups, acordava donar suport èxplicit a la pagesia de les comarques de Lleida, i en especial, a tot el sector agrari de la comarca que pateix les emergències i danys provocats pel temporal de neu i fred de la borrasca Filomena i al mateix temps manifestava estar al costat de totes les famílies pageses que pateixen les greus conseqüències i els perjudicis econòmics que afecten els seus cultius.

Des del Consell Comarcal de les Garrigues s'exigeix al Govern de la Generalitat i en concret a les Conselleries que hi tenen competència que, previs els tràmits administratius oportuns, demanin al Govern de l'Estat espanyol que reconegui a Catalunya com a zona greument afectada per una emergència de protecció civil a conseqüència de la tempesta de neu generada per la borrasca Filomena i la posterior onada de fred.

Així mateix, instava al Govern de l'Estat espanyol que inclogui a Catalunya en el paquet d'ajudes als damnificats pel temporal Filomena aprovat en el Consell de Ministres del dia 19 de gener de 2021 i que els afectats puguin rebre compensacions per danys personals, materials i en establiments agraris, entre altres, i estan exemptes d'IRPF. L'Acord del Consell de Ministres contempla que en el cas de l'activitat agrícola realitzada en les zones afectades el Ministeri d'Hisenda podrà acordar la reducció dels índexs de rendiments net que utilitzen per a l'estimació objectiva de l'IRPF i del règim simplificat de l'IVA.

La moció del Consell segueix l'exemple d'altres zones catalanes afectades pel temporal de neu, com el Consell del Priorat, que també han reclamat a la Generalitat i el Govern espanyol la declaració de zona afectada greument per una emergència i les corresponents ajudes per refer-se de l'afectació. L'ajuntament de les Borges també va aprovar ahir una moció en aquest sentit.