PATRIMONI
- Redacció / Tarrés

Restauraran disset forns de calç a Tarrés, a més d'altres elements patrimonials de la Ruta de la Calç

Entre el patrimoni que formarà part de les actuacions hi ha la font de Sant Isidre on es durà a terme el desbrossament de la vegetació exòtica, la reparació de la paret de pedra seca i les dues piques existents.

Tarrés té la concentració de forns de calç més alta de Catalunya. FOTO: Ponent Actiu

Aquest mes de gener s'ha dut a terme l'acte de replantejament a Tarrés per a la recuperació de forns, cabanes, basses i marges, elements patrimonials que formen part de la ruta de la Calç. Es tracta d'un projecte cofinançat amb fons FEDER, per la Diputació de Lleida i per l'ajuntament de Tarrés, englobats dins el projecte Ponent Actiu, que compta amb un import d'adjudicació de 77.226,57 €, i un temps d'execució de 4 mesos.

Les actuacions, que es concretaran al llarg de la ruta de la Calç, comprenen la restauració de disset forns de calç, dos cabanes de volta, una bassa empedrada, una font de pedra i quatre marges.

Els forns que es preveuen restaurar són els més atractius de la ruta i són els que actualment presenten un estat de conservació més deficient. Les dues cabanes de volta es troben en molt mal estat de conservació i parcialment ensorrades. La bassa es situa a prop d'una de les cabanes de volta i un cop restaurada, es pretén constituir un ecosistema humit, amb presència de flora i fauna higròfila. La font de Sant Isidre també es restaurarà, desbrossant la vegetació exòtica, netejant i reparant la paret de pedra seca, a més de rehabilitar les dues piques existents.

Tarrés té la concentració de forns de calç més alta de Catalunya i des de l'any 2003 té un recorregut senyalitzat de 13 km que permet visitar la majoria dels forns del municipi. Així, amb aquesta actuació es preveu restaurar els forns més atractius de la ruta i els que presenten un estat de conservació més deficient.

També hi ha previst carregar i/o enfornar el 'forn nou' per oferir als visitants el coneixement de visualitzar un forn carregat amb la pedra calcària i conèixer les tasques i l'ofici dels forners.