DEMOGRAFIA
- Redacció / Arbeca

Arbeca anunciarà els naixements pel pregó

Hi ha la tradició, com arreu, d’anunciar només les defuncions però el consistori creu que també és rellevant celebrar l’arribada de nous arbequins.

(foto: arxiu)

Des d’avui mateix, l’Ajuntament d’Arbeca informarà dels naixements que hi ha al poble a través de la megafonia municipal, sempre i quan els progenitors hi estiguin disposats. La iniciativa neix de la proposta d’uns veïns, pares recents, que l’equip de govern ha valorat i ha trobat oportuna. “Tal com estan les coses a les Garrigues, és motiu de celebració i explicació l’arribada de nous arbequins i arbequines”, diu l’alcalde, Sergi Pelegrí. A la comarca hi ha algun altre municipi on també es fan pregons de naixement, com és el cas de l’Albi des de fa més d’un any.

Com que un dels primers tràmits posteriors al naixement s’ha de fer a l’Ajuntament, l’alcalde d’Arbeca explica que s’aprofitarà per preguntar als pares si volen que es faci el pregó. De moment, en el que portem d’any, a Arbeca hi ha hagut tres naixements i les famílies de tots tres han acceptat. Així, de la mateixa manera que les defuncions s’anuncien acompanyades de la cançó L’Emigrant, pels naixements s’emetrà la cançó Descontrol, del grup Xiula, recollint així la idea de la mateixa parella que va proposar la iniciativa.

Arbeca, tot i ser un dels municipis més grans de les Garrigues, pateix des de fa anys una tendència demogràfica a la baixa, fins al punt que el 2020 va registrar el seu mínim històric, amb 2.126 habitants. En nombre de naixements és, també, dels pobles que menys en registren. L’any 2017, per exemple, només en va haver 8, quan uns anys enrere se situaven entre 15 i 20. De llavors ençà, la xifra s’ha anat recuperant.