OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

La primera Fira de l'Oli virtual clou el programa d'actes amb èxit de visitants

Com a colofó del certamen es va fer l’acte d’entrega d’unes oliveres solidàries als alcaldes i alcaldesses dels pobles garriguencs afectats per l’incendi, els aiguats i la gran nevada.  

Els alcaldes i alcaldesses amb l'olivina solidària. FOTO: Aj. de les Borges

La 58a edició de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues va tancar ahir diumenge la seva primera edició virtual de la història. Uns 15.000 usuaris actius han navegat per l’espai web creat específicament per l’edició d’enguany. Aquest interès va superar àmpliament les previsions i el dissabte a la nit la web de la Fira va caure durant unes hores, coincidint amb l'emissió en prime time a TV3 de l'anunci i una notícia de la Fira.

En l’acte de cloenda, Jordi Ribalta, gerent del Patronat Fira les Garrigues i regidor de Promoció Econòmica, Fires i Mercats de l'Ajuntament de les Borges va recordar la complicada gestació de la Fira d'enguany, que es va planificar com a presencial d'inici i amb un protocol de seguretat que incloïa fins a una quinzena de mesures per garantir la salut d'expositors i visitants. "Lamentablement, l'evolució de la pandèmia ens va fer veure que havíem de pensar en una fira netament virtual tot i que amb determinats actes retransmesos en directe. Al final, ha estat un èxit rotund com ens demostra la xifra de visites i, també, els 308 menús de Fira que, en un dia, va despatxar l'hostaleria local", assenyalava Ribalta.

Ara, i fins al 28 de febrer, tothom podrà gaudir a firaoli.online, de les més de 50 activitats i xoucookings enregistrats en vídeo que han ofert els 25 productors d'oli de qualitat i 29 de productes gastronòmics de proximitat que han participat enguany a una Fira que es va cloure amb l’acte de reconeixement als municipis garriguencs afectats pels incendis i els aiguats de 2019. Als alcaldes i alcaldesses de tots ells, se'ls va entregar les Olivines solidàries, símbol del projecte que han impulsat Acudam i el Patronat Fira de les Garrigues, amb la col·laboració de la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida (Fecoll), per recaptar diners amb els quals finançar la recuperació de les àrees de cultiu d'olivera afectades, l'any 2019, pels incendis i les pluges torrencials posteriors i, enguany, per les nevades d'aquest gener.

Reconeixement als pobles de les Garrigues

Més enllà de les positives xifres, els veritables protagonistes de l'acte de cloenda de la Fira d'enguany han estat els diferents pobles garriguencs que es van veure afectats pels incendis i els aiguats de 2019. Molts d'ells, a més a més, s'han vist també afectats per les nevades d'aquest gener i, tot plegat, ha fet encara més sentit l'homenatge.

Així; Mercé Rubio, alcaldessa de Cervià de les Garrigues; Elena Llauradó, alcaldessa de la Granadella; Anna Feliu, alcaldessa de l'Albi; Montserrat Ruiz, alcaldessa de Puiggrós; Josep María Tarragó, alcalde de Vinaixa i Núria Palau, alcaldessa accidental de les Borges; van rebre de mans d'Angelina Roure, presidenta d'ACUDAM, Ferran Perdrix, president de la Fecoll, i Jordi Ribalta, les olivines solidàries amb les quals aquesta entitat que promou la inclusió de persones amb discapacitat va voler, de la mà de la Fecoll, distingir tots aquests municipis als quals es procedirà a repoblar les àrees de cultiu d'olivera afectades. Així es va fer l’entrega a cada alcalde una olivina simbòlica i, durant les pròximes setmanes, es farà arribar a cada municipi des d'ACUDAM el planter necessari per la repoblació.

Finalment, l'alcaldessa accidental de les Borges, Núria Palau va destacar els valors d'una Fira "oberta al món" que ha aconseguit atreure noms com el del doctor Bonaventura Clotet, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, cuiners de prestigi com els germans Torres, l'Ada Parellada, els millors restauradors lleidatans i garriguencs o influencers com ara Anna Recetas Fáciles o Sor Lucía Caram i les representants dels hostalers de les quatre demarcacions catalanes, perquè ens hem agermanat amb l'hostaleria del nostre país". Palau va recordar que la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues ha treballat "pel territori i pels productors" i, enguany, s'ha fet "d'una manera diferent perquè ens obligava així la situació sanitària, però ho hem tornat a fer amb l'esforç de moltes persones. També, hem volgut fer protagonistes de la clausura als nostres pobles. Sense el territori i els productors, la Fira no tindria sentit. Esperem retrobar-nos ben aviat en una Fira presencial", va indicar.