AGRICULTURA
- ACN/Redacció / Bovera

Marxa lenta dels pagesos de Bovera per reclamar ajudes directes pels afectats pel temporal de neu

El departament d'Agricultura ha anunciat avui que demanarà als pagesos afectats una avaluació dels danys i mobilitzarà diversos drons i l'helicòpter dels Agents Rurals per visualitzar les zones afectades.

Una de les reunions que els pagesos han mantingut darrerament a la plaça de Bovera. FOTO: Anna Berga/ACN

Els pagesos de Bovera organitzaran una marxa lenta aquest dijous a Lleida per tal de reclamar al Govern ajudes directes per als afectats pel temporal de neu Filomena. L'acció, convocada per l'ajuntament de Bovera i que rep el suport dels sindicats agraris JARC i ASAJA, començarà a les 10 h des del pàrquing del centre comercial Decathlon i pretén arribar fins a les oficines del Departament d'Agricultura, al carrer camp de Mart, i seguir fins a la delegació del govern de la Generalitat, al carrer Lluís Companys, on els organitzadors volen fer arribar al delegat provincial, Ramon Farré, un document amb les seves demandes, que inclouen ajudes directes durant els propers dos o tres anys, depenent de la capacitat per recuperar la producció de les oliveres afectades per la neu.

L'alcalde de Bovera, Òscar Acero, creu que tant els pagesos del seu poble com els dels pobles veïns s'uniran a la protesta "Si no ens mobilitzem no aconseguirem res. Els danys al nostre territori són quantiosos i necessitem les ajudes per recuperar-nos de tot el mal que ha fet la neu. Hem rebut el suport de sindicats, ajuntaments de la zona, els consells comarcals de les Garrigues i el Segrià, etc." explica Acero que qualifica com a "enganyifa" les accions que s'han pres des del departament d'Agricultura fins ara "Es va convocar la Taula Sectorial de l'Oli i no es van poder definir com serien les ajudes. Ara ens demanen que fem un informe de danys que, primer, no serà vinculant per rebre subvencions i segon, el mateix departament no registra a les seves pròpies oficines. Només volen guanyar temps i nosaltres necessitem les ajudes com més aviat millor" segueix l'alcalde, que també reclama que s'inclogui a la relació d'ajudes tothom que es dedica a la terra "El govern ha dit que només hi haurà ajudes per pagesos professionals. Jo no dic que els que no ho són, com ara jubilats o els qui s'ho compaginen amb altres feines, hagin de rebre els mateixos ajuts que els pagesos professionals, però hem de ser conscients que si no se'ls té en compte poden deixar les terres ermes i si ve un altre incendi, doncs més terra que cremarà" clou Acero.

Els organitzadors de la marxa han recordat que a cada vehicle només hi viatgin membres de la mateixa unitat de convivència, per tal de reduir al màxim el risc de contagi per la Covid-19.

Agricultura anuncia que comença a avaluar els danys

Avui, el Departament d'Agricultura ha començat a avaluar els danys provocats pel temporal Filomena a les oliveres. Per dur a terme la valoració, s'està recollint les declaracions de danys fetes pels productors afectats. Alhora, s'efectua una valoració amb mitjans propis a través de visites de camp per part de tècnics de la conselleria i el vol de drons i de l'helicòpter dels Agents Rurals. Està previst que aquest faci dos vols, un primer per visualitzar les zones afectades a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona, i un altre a les comarques de Lleida. Un cop obtinguda aquesta informació, des del departament asseguren que es convocarà els ajuts per recuperar la capacitat productiva del cultiu de l'olivera.

Un cop recollida tota la informació, la que puguin facilitar les persones interessades i l'obtinguda pel propi Departament, es farà una valoració dels danys a partir de la qual es farà una convocatòria d'ajuts per a la recuperació de la capacitat productiva de les explotacions afectades. Aquest procediment és el mateix que es va fer servir per l'incendi de la Ribera d'Ebre i pels temporals Gloria i DANA, segons han indicat des de la conselleria.

Agricultura està estudiant els ajuts per recuperar el potencial productiu de l'olivera conjuntament amb les organitzacions agràries i s'adaptaran a les especificitats del cultiu regadiu o secà, ecològic o no ecològic i oliveres joves o velles. Ambdues parts ja han mantingut diverses reunions, l'última el 4 de febrer en el marc de la Taula Sectorial Agrària de l'Oli.

Paral·lelament, el Departament d'Agricultura ha demanat a Agroseguro la creació d'un grup de treball per adaptar les assegurances actuals i que aquestes assegurances també cobreixin els danys per inclemències meteorològiques.