AGRICULTURA
- Redacció / Bovera

Una setantena de vehicles a la marxa lenta dels pagesos de Bovera per reclamar ajudes pels danys de la Filomena

Es va anunciar la intenció de tallar la carretera C-12 a Flix tots els diumenges fins que Agricultura els doni una resposta. El primer tall està previst per al pròxim diumenge 21 de febrer.

Imatge del pas de la marxa lenta per l'avinguda Prat de la Riba de Lleida. FOTO: A.P

Pagesos de Bovera i dels pobles veïns afectats per les nevades del temporal Filomena es van manifestar ahir al matí pels principals carrers de Lleida per exigir al Departament d'Agricultura que els atorgui ajuts directes per compensar els danys a les oliveres. Una setantena de vehicles van participar a la marxa lenta, organitzada per l'Ajuntament de Bovera i amb el suport dels sindicats Asaja i JARC. La protesta va sortir del pàrquing del centre comercial Decathlon i va finalitzar davant els serveis territorials d'Agricultura a Lleida, al carrer Camp de Mart, on els responsables de l'acte van lliurar un document amb les seves demandes. Asaja va anunciar que tallarà la carretera C-12 a Flix el pròxim diumenge 21 de febrer.

El sector de l'oliva de les Garrigues va sortir als carrers per exigir ajuts per compensar els danys de les nevades a les oliveres. Reclamen ajuts directes i urgents i critiquen que un mes després del pas del temporal de neu, Agricultura encara no hagi convocat ajuts per compensar els danys i la caiguda de la producció que pateixen els productors.

De fet, des de JARC qualificaven de "decepció molt gran" que Agricultura no anunciés una línia d'ajuts durant la darrera Taula Sectorial Agrària de l'Oli que es va celebrar el 4 de febrer. "Va ser una sorpresa i ens ho vam prendre molt malament", va indicar el cap de la sectorial de l'Oli del sindicat i alcalde de Granyena de les Garrigues, Sisco Esquerda. A més, va criticar que la conselleria no hagi començat a avaluar els danys als camps fins aquesta setmana.

Per la seva banda, el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, exigia al Govern que anunciï "quants diners hi ha pressupostats per pal·liar les pèrdues de tots els productors abans del 14 de febrer". L'alcalde de Bovera, Òscar Acero, demanava uns primers ajuts directes, però també uns que cobreixin les pèrdues que el sector tindrà de cara els propers tres o quatre anys.

Moment dels parlaments dels organitzadors de la marxa. FOTO: A.P

La protesta va estar encapçalada per un tractor que portava una creu de fusta, per simbolitzar la delicada situació que viu el sector de l'oliva. Durant tot el recorregut, els participants van fer sonar amb força els clàxons dels vehicles i també van onejar banderes dels sindicats convocants.


Els convocants van criticar que el director dels serveis territorials del DARP, Ferran de Noguera, no els hagués rebut, ja que no es trobava a l'edifici. Igualment, van lliurar un document amb les seves demandes que moments abans havien signat els alcaldes, representants i pagesos que van participar a la marxa, entre els quals ambdós presidents dels Consells Comarcals de les Garrigues i el Segrià, Jaume Setó i David Masot, respectivament.

Per la seva banda, Asaja va anunciar la intenció de tallar la carretera C-12 a Flix tots els diumenges fins que Agricultura els doni una resposta. El primer tall està previst per al pròxim diumenge 21 de febrer.