AGRICULTURA
- Redacció / Bovera

Els pagesos de Bovera tallen la C-12 a Flix per reclamar ajudes directes pels afectats pel temporal Filomena

Els pagesos anuncien més mobilitzacions mentre els sindicats agraris que donen suport a la protesta, JARC i ASAJA, posen el focus en la propera reunió de la Taula Sectorial de l’Oli, el 2 de març.

El tall a la carretera C-12 a Flix, amb una vuitantena de persones. FOTO: A.P

Una vuitantena de pagesos de Bovera i els pobles veïns van tallar ahir la tarda la carretera C-12 a Flix per tal d'exigir ajudes directes urgents pels afectats pel temporal de neu Filomena. L'acció, organitzada per l'ajuntament de Bovera i que va comptar amb el suport dels sindicats agraris JARC i ASAJA, va començar a les 16:30 h i es va allargar durant dues hores sense que es registrés cap incident. Els sindicats agraris tenen la mirada posada a la reunió de la Taula Sectorial de l'Oli, el pròxim 2 de març, mentre els pagesos han anunciat que es continuaran mobilitzant cada diumenge fins que no es doni resposta a les seves demandes.

L'alcalde de Bovera, Òscar Acero, va voler remarcar la quantitat de persones que es van desplaçar fins al tall "Quan hi va haver les manifestacions per l'incendi, el primer tall per exigir ajudes érem una vintena de manifestants, després s'hi va anar afegint gent fins acabar cent més d'un centenar. Avui ja n'hi ha molts més i confiem que en les properes convocatòries s'hi sumi més gent dels pobles afectats" deia Acero que també va tornar a demanar al departament d'Agricultura que exposés el pla d'ajudes pels afectats "Ja ha passat més d'un mes i mig, i encara no sabem res. Dubto que les valoracions que s'estan fent des de l'helicòpter o els drons siguin prou acurades per quantificar els danys" advertia l'alcalde que també posava el focus en la figura del pagès no-professional o jubilat que, en principi, tal com es va anunciar des d'Agricultura, quedarien fora de la relació d'ajudes "S'hauria de contemplar aquests casos. Si els jubilats i les persones que combinen la pagesia amb una altra feina deixen de conrear ens exposem a deixar terres ermes, que seran més combustible de cara a un altre incendi" cloïa Acero.

Per la seva banda, els sindicats que donen suport a la mobilització, JARC i ASAJA, confiaven en fer sentir les seves reivinidicacions durant la pròxima reunió de la Taula Sectorial de l'Oli, el 2 de març. Sisco Esquerda, alcalde de Granyena de les Garrigues i cap de la sectorial de l'Oli de JARC, confiava que el departament presenti una proposta ferma d'ajudes "Ha passat prou temps perquè ja hi hagi una proposta de relació d'ajudes per part d'Agricultura. A més, veient la documentació d'afectacions a les finques que els pagesos estan recollint durant les darreres setmanes confiem que s'hagi demanat al govern d'Espanya incloure Catalunya com a zona afectada greument per una emergència de Protecció Civil" deia Esquerda que destacava que la zona necessita impuls per part de les administracions després d'acumular diversos infortunis meteorològics "Ja tenim el preu de l'oli ajustat. Suma-li l'incendi, els aiguats i ara la nevada. Necessitem suport per part de les administracions o veurem com augmentarà, encara més, el despoblament" deia Esquerda. Per part d'ASAJA, Pere Roqué també esperava que en la propera reunió de la Taula Sectorial hi hagués mesures concretes "Som aquí perquè encara no s'ha fet cap proposta, el departament ha de fer la seva feina i no pot deixar de banda aquestes reivindicacions" deia Roqué.

La mobilització va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, la diputada electa al Parlament i alcaldessa de l'Albi, Anna Feliu, l'alcalde dels Torms, Josep Bardia i l'exalcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, entre d'altres. Es preveu que el proper diumenge 28 els pagesos tornin a mobilitzar-se tallant durant unes hores la carretera C-12, ja sigui a l'altura de Flix o Maials.