AGRICULTURA
- ACN/Redacció / Bovera

Segon tall dels pagesos de Bovera a la C-12 per exigir ajudes urgents

El departament d'Agricultura ha desconvocat la Taula Sectorial de l'Oli programada per demà, on s'havia de posar fil a l'agulla a la línia d'ajudes. Es preveu que les mobilitzacions continuïn.

Manifestants durant el tall d'ahir a Flix. FOTO: Mar Rovira/ACN

Els pagesos de Bovera van tallar ahir, per segona setmana consecutiva, la C-12 a l'altura de Flix per exigir al Departament d'Agricultura que atorgui ajuts directes per als productors afectats per la nevada Filomena. "És un descrèdit i una desídia" que després de gairebé dos mesos del Filomena "encara no s'hagi dit quin percentatge de diners tenen dret a cobrar els afectats", denunciava el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. Amb tractors, els agricultors van fer talls intermitents d'uns quinze minuts.

Tant l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, com Roqué lamentaven que s'hagi anul·lat la darrera taula sectorial per resoldre la línia d'ajuts. "Sembla que no vulguin solucionar el problema, que és bastant greu", destacava Acero. Per tot plegat, si no es resol aquesta problemàtica, els pagesos ja avisaven d'un nou tall de carretera a la C-12 pel pròxim diumenge.

Així, després que el departament d'Agricultura desconvoqués la taula sectorial de l'oli programada per demà dimarts, es preveu que la problemàtica es trobi lluny de la resolució. El sindicat Unió de Pagesos, que fins ara s'havia desmarcat de les mobilitzacions, assegurava en declaracions a Segre que també es mobilitzarà si en el termini d'una setmana el departament no dóna resposta al sector.

El líder del sindicat ASAJA, Pere Roqué va lamentar ahir al tall que Agricultura encara no hagi quantificat les compensacions i que no hagi modificat el sistema d'assegurances. "No ens val l'excusa que encara no se saben les hectàrees; no volem que ens passi com amb l'incendi - de la Ribera d'Ebre- que vam estar gairebé un any a percebre les ajudes", va assenyalar.

El departament d'Agricultura anunciava el passat 9 de febrer, un mes després de la nevada, que aquell dia començava l'avaluació dels danys per mitjà de tècnics de camp i l'ús del servei d'helicòpters i drons dels Agents Rurals. El departament aes comprometia llavors que, un cop recollida tota la informació, es faria una convocatòria d'ajuts per a la recuperació de la capacitat productiva de les explotacions afectades.