CULTURA
- Redacció / L'Espluga Calba

Bandolers i Cavallers, l'app interactiva en format 3D que explica una part de la història de l'Espluga Calba

Es tracta d'una aplicació per a mòbil (IOS i Android) que explica uns fets que van tenir relació amb l'Espluga Calba durant la primera meitat del segle XVIII. 

L'aplicació recupera els noms i cognoms dels personatges històrics que acompanyen els usuaris pels carrers de la vila. FOTO: Aj. Espluga

El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, acompanyat de l'alcalde de l'Espluga Calba, Josep Cunillera; el regidor de Cultura, Josep Lluís Cots, i el responsable de la plataforma 2iXR, Sergio Yague, han presentat aquest dimecres, a la sala de premsa de la Diputació, l'aplicació 'Bandolers i Cavallers'.

El granadellenc Carles Gibert ha destacat que amb aquesta iniciativa es vol donar a conèixer el municipi a tot arreu, i que és un recurs que, a més de les possibilitats turístiques que podria generar, ha d'acabar d'impulsar-se amb l'arribada de la fibra òptica al territori. Es tracta d'una aplicació per a mòbil basada en tecnologies de realitat augmentada i geolocalització que explica una vella història d'una manera nova. Personatges modelats en 3D parlen d'uns fets que van tenir relació amb l'Espluga Calba durant la primera part del segle XVIII. 

D'una banda, hi ha els nobles, membres de l'orde de Malta que, amb la complicitat de l'Església, es lucraven del treball dels pagesos. D'altra banda, els bandolers, que es podrien considerar el braç armat dels 'súbdits'. Declarats oficialment bandolers i sediciosos per part de l'autoritat borbònica, eren en realitat lluitadors austriacistes amb llarga trajectòria d'enfrontaments amb l'exèrcit de Felip V. Les tensions i lluites entre poderosos i oprimits han derivat massa sovint en esclats de violència que han marcat la vida quotidiana d'aquest territori.

L'aplicació recupera els noms i cognoms d'aquests personatges històrics que acompanyen els usuaris pels carrers de la vila, fent-los preguntes i proposant-los reptes i jocs. La plataforma 2iXR (www.2ixr.com) permet crear rutes geolocalitzades i gamificades amb realitat augmentada, essent aquest el primer municipi escollit com a banc de proves per desenvolupar la seva innovadora eina. Per poder-hi jugar, cal buscar 2iXR a la botiga d'aplicacions, tant per a Android com per IOS, i descarregar-ho. Després de registrar-se, apareixerà l'opció de seleccionar «Bandolers i Cavallers». També es pot descarregar seguint aquest enllaços:  AndroidIphone. Yague ha explicat que l'aplicació converteix el visitant en un usuari que viu l'experiència, que el fa participar i prendre decisions, tot plegat en un format de gimcana.

Tal com ha destacat Cunillera, des de l'Ajuntament de l'Espluga Calba, s'ha pogut donar contingut a aquesta aplicació gràcies sobretot a la col·laboració desinteressada de gent del poble i de la comarca. Per exemple, Ramon Rebordosa Poca ha fet un important treball d'investigació en arxius per posar nom als personatges i per descobrir la realitat que hi havia rere la llegenda local del bandoler Guardiola. També és l'autor del guió del relat. Heura Gaya és l'autora de la magnífica banda sonora que ha estat enregistrada a Masterlands Studio de les Borges Blanques; ella tocant instruments diversos i Anna Puig, la viola. 

La gravació de la veu dels personatges s'ha pogut fer gràcies a les Borges TV i a la seva coordinadora Mariví Quesada. Aquestes veus les han posades Marina Sans, Sònia Pallejà, Mariví Quesada, Sebastià Tolosa, Josep Calvera, Francesc Balaña, Joan Morlans, Ramon Mònico, Josep Maria Anglès i Estanis Miret; el disseny gràfic ha anat a càrrec de Berri Antza, i la coordinació de la producció l'ha fet Josep Lluís Cots.