ENERGIES
- Redacció / Tarrés

La CUP insisteix en la derogació del Decret 16/2019 per frenar els grans projectes eòlics i solars

La formació ha presentat avui a les Garrigues una campanya "per una transició energètica sota control públic i ciutadà".

En una roda de premsa celebrada a terme de Tarrés, a peu del parc eòlic Vilobí I, la CUP ha exigit de nou la derogació del Decret 16/2019 d’energies renovables i ha demanat a ERC que inclogui aquesta mesura a l'acord d'investidura que han pactat les dues organitzacions. El diputat per la CUP-G al Parlament i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, ha explicat que la formació continua treballant “per millorar l'acord amb ERC” i, en concret, el punt de transició ecològica que inclou el desenvolupament de la Llei de transició energètica abans del 2022 i la moratòria dels de grans projectes eòlics i fotovoltaics “d'impacte territorial negatiu” del Decret. Per Juvillà, l'aplicació del Decret sense haver-hi un Pla Territorial d'implantació suposa “deixar un dels reptes més grans i urgents que tenim com a societat en mans de l'especulació i l'oligopoli energètic”.

Per la seva, Josep Farran, membre de la CUP i regidor de BxRep a les Borges Blanques, ha exposat la campanya "Sí a les renovables. Defensem el territori", amb la qual es preveu presentar una moció a tots els ajuntaments on la CUP té representació per tal que aquests es posicionin en contra del Decret i apliquin mesures “per un model de transició energètica sota control públic i ciutadà”. Per Farran, la gran quantitat de projectes que hi ha a comarques com les Garrigues, el Segrià i la Segarra “exemplifiquen bé la desregulació del sector provocada pel Decret 16/2019”. Concretament, la CUP adverteix que si tiren endavant tots els aerogeneradors sol·licitats, sumats als que ja hi ha en funcionament, serien més de 500. 


(foto: Salvador Miret/ACN)