PATRIMONI
- Redacció / Llardecans

Torna documentació confiscada a l’antic sindicat agrari de Llardecans

Forma part d’un nou lliurament per part del Ministeri de Cultura a la Generalitat, el setè des del 2008. Feia set anys que no es rebia documentació requisada per l’ocupació franquista.

Mostra de documents arribats a l'Arxiu Nacional en aquesta darrera remesa. (foto: ANC)

El Departament de Cultura de la Generalitat ha rebut el setè lliurament de la documentació confiscada a Catalunya l'any 1939 per l'exèrcit franquista d'ocupació i retinguda, fins ara, al Centro Documental de la Memòria Histórica de Salamanca. Aquesta tongada correspon exclusivament a documentació privada d'entitats, particulars -com l'anarcosindicalista Ángel Pestaña-, empreses, partits i sindicats, entre els quals hi ha el Sindicat de Pagesos Unió Agrària de Llardecans. Una vegada rebuda la documentació, el Departament de Cultura, a través de l'Arxiu Nacional de Catalunya, fa els treballs necessaris per a identificar, localitzar i informar als titulars. 

Set anys des de l'últim lliurament
Aquest lliurament dona continuïtat a la tasca encetada a partir dels sis lliuraments anteriors realitzats pel Ministeri de Cultura, que van ser entre el 2008 i el 2014. D'aquells anteriors, la Generalitat ha anat restituint els documents als titulars legítims en més del 95% de casos, però encara n'hi ha que no s'han pogut localitzar, com les famílies del garriguenc Cosme Estradé Camí, de Josep Puig Capell (Torregrossa) o de Josep M. Aragonès Miarnau i José Taniel, ambdós de Llardecans, també. En el cas del sindicat agrari del qual s'ha retornat documentació, es tractaria d'una entitat anterior a la cooperativa actual Verge de Loreto, ja que la fundació d'aquesta data de 1951. Abans de la Guerra, a Llardecans hi havia hagut la Sociedad La Aceitera, creada el 1891 i coneguda com "Molí de Ferro", i el Sindicato Aceitero, nascut el 1920, ambdós de caràcter reformista i impulsats per propietaris benestants.