EDUCACIÓ
- Redacció / Granyena de les Garrigues

L'Ajuntament de Granyena valora reobrir l'escola, tancada fa 20 anys

Entre els naixements que hi ha hagut i l’arribada de noves famílies amb canalla, hi ha el nombre suficient per recuperar el centre. La principal preocupació, però, és assegurar la continuïtat de matrícules a mig termini.

(foto: arxiu)

L'Ajuntament de Granyena de les Garrigues va convocar, el passat 3 d'abril, una reunió informativa adreçada a mares i pares d'infants en edat escolar per exposar la possibilitat de reobrir l'escola del poble, tancada 20 anys enrere. Ara, amb l'augment del nombre de nens i nenes al poble, tant de naixements que hi ha hagut els últims anys com de noves famílies amb canalla que hi han anat a viure, hi ha uns 14 infants en edat escolar i, per tant, es compliria amb escreix el mínim que exigeix el departament d'Educació de la Generalitat per mantenir un centre obert. La principal preocupació que van manifestar les famílies, segons explica l'alcalde, Francesc Esquerda, va ser la continuïtat a mig termini, és a dir, que arribés la situació que els alumnes més grans anessin fent el salt a Secundària però no n'entressin de nous. Si, malgrat tot, Ajuntament i famílies estessin molt disposats a reobrir l'escola, això seria de cara al curs 2022-2023. De moment, les parts es van emplaçar a noves reunions més endavant, a l'espera de si es consolida aquesta voluntat.

Vasos comunicants
Actualment, la major part d'infants de Granyena van a classe a l'escola del poble veí del Soleràs, de la qual Esquerda remarca que no hi ha cap mena de queixa. "Hi ha menjador, hi ha transport, la canalla hi va contenta, però si la gent de Granyena tingués moltes ganes de reobrir el centre, miraríem de fer-ho possible, clar". Un dels requisits que demana Educació, això sí, és que la reobertura d'una escola no suposi deixar-ne una altra en quadre. Al Soleràs ara hi ha uns 25 alumnes i, si reobrís l'escola de Granyena, podrien ser una desena menys. No hauria de tancar, però quedaria delmada. Un altre dels requisits d'Educació és disposar d'un local en condicions, cosa que en aquest cas no seria problema. "L'edifici de l'antiga escola ara té altres usos, però tots es poden mirar de reubicar", diu l'alcalde.

Set escoles tancades
L'escola de Granyena va haver de tancar portes l'any 2001. Des d'aleshores han hagut de fer el mateix sis pobles més de la comarca per manca d'alumnes. El 2003 va tocar al Vilosell, el 2011 a Aspa i Almatret, el 2013 als Torms i els Omellons i el 2017 al Cogul. D'aquests, Granyena, els Torms i Aspa són els qui avui tindrien suficients infants per reobrir. L'estiu passat, l'Associació de Micropobles de Catalunya es va reunir amb Educació per traslladar al departament la proposta de reobrir centres, una necessitat accentuada en temps de Covid.