AGRICULTURA
- ACN

UP insisteix a no acceptar la contractació obligatòria de l'assegurança per accedir a l'ajut pel Filomena

El sindicat insta Agricultura a eliminar aquesta condició o fer constar que no s'aplicarà fins que millori l'assegurança

Un camp d'oliveres a la Pobla cobert per la neu després de la nevada Filomena. FOTO: Xavi Minguella

Unió de Pagesos ha fet arribar al Departament d'Agricultura esmenes a l'esborrany d'ordre de les bases reguladores de l'ajut pel temporal Filomena, que va provocar danys importants a les oliveres de diverses comarques. El sindicat considera "inacceptable" la condició obligatòria per a la pagesia afectada de contractar una assegurança durant els propers cinc anys. Unió de Pagesos ja va traslladar a Agricultura la necessitat de canviar les condicions de l'assegurança ja que considera que, tal com està plantejada actualment, "és ineficaç i no és una eina útil per al sector, sobretot en situacions d'adversitats com una nevada". El sindicat atribueix a aquest fet que "tan sols està assegurada el 9% de la superfície d'olivera de Catalunya". 

L'organització agrària exigeix a Agricultura que elimini aquest punt de l'ordre o bé que aquesta condició no sigui aplicable fins que no s'apliqui una "millora real" de l'assegurança i que aquesta sigui consensuada per totes les parts.

Unió de Pagesos també recorda en les esmenes a l'esborrany d'ordre que "les comprovacions oportunes de la valoració dels danys dels sol·licitants no suposin cap perjudici per als que no van presentar la relació de parcel·les afectades a través del sistema FotoDUN", ja que, "en cap cas, era obligatori fer-ho, com en el seu dia va manifestar el mateix Departament", assenyala.

Així mateix, el sindicat considera que Agricultura no pot exigir que la presentació i la tramitació de la sol·licitud de l'ajut es puguin fer únicament a través de mitjans telemàtics. En aquest sentit, remarca "les mancances tècniques, d'accés i de disponibilitat a les xarxes de dades en una bona part del món rural i del conjunt de les terres agràries i granges". Per aquest motiu, demana que l'ordre "s'ajusti per no vulnerar els drets dels beneficiaris".

Finalment, Unió de Pagesos insta el Departament d'Agricultura a incorporar els municipis de la comarca de la Segarra que també van patir danys a conseqüència de la nevada.

El temporal Filomena es va originar el 9 de gener del 2021 i va comportar danys importants al cultiu de l'olivera de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, les Garrigues, l'Urgell i el Priorat, alguns municipis del Segrià, la Conca de Barberà i la Segarra, i el municipi del Perelló (Baix Ebre). Agricultura va estimar que el temporal havia afectat unes 46.000 hectàrees amb diferents intensitats de dany.