PATRIMONI
- Redacció / Llardecans

Restauraran i obriran al públic la farmàcia Pinyol de Llardecans, la més antiga de Catalunya conservada al lloc original

L'Ajuntament de Llardecans ha arribat a un acord amb la família propietària i un equip tècnic multidisciplinari s'encarregarà de les diferents fases del procés de restauració, que durarà dos anys.

L'Ajuntament de Llardecans restaurarà i museïtzarà la farmàcia de Cal Tomàs de l'Apotecari. La Farmàcia Pinyol va obrir al públic l'any 1848 i va estar en funcionament fins la dècada del 1980. Es tracta de la farmàcia més antiga de Catalunya que s'ha mantingut en un mateix emplaçament. Des dels seus orígens no ha patit cap canvi estructural i s'hi conserven el mobiliari, ceràmiques, materials, productes de farmàcia i documentació originals. La previsió és que els treballs de restauració s'allarguin durant dos anys.

L'objectiu és convertir la farmàcia en un espai visitable, així com recuperar, preservar i estudiar el patrimoni que conté. El projecte inclou la restauració dels mobles, així com un inventari dels productes medicinals i de tota la documentació existent. Entre aquesta documentació hi ha formulacions i llistes de comptabilitat amb receptaris i prescripcions a la població, informació que, segons el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, suposa un llegat material i immaterial d'enorme valor. La farmàcia Pinyol es va declarar Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) l'any 2007 i se’n vol promoure la protecció a nivell nacional.

El procés de restauració i museïtzació començarà aquest 2021 després de tancar un acord amb la família Pinyol, encara propietària de l'establiment. És un projecte en què el consistori fa anys que treballa i que compta amb la implicació dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, el Museu de Lleida, l'Arxiu de Lleida, el Centre de restauració de Béns Mobles de Sant Cugat, el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya i la Comunitat de Municipis del Segrià Sec. El regidor d'Urbanisme i Patrimoni de l'Ajuntament de Llardecans, Josep Mateu, ha remarcat la importància de l'acord per “preservar un patrimoni únic”. En aquest sentit, l’ajuntament destaca especialment la implicació i el paper clau del fins ara delegat de Cultura a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, per aconseguir aquest acord que permetrà recuperar aquest llegat per Llardecans i Catalunya.