- Redacció / Torrebesses

Arreglaran l'antic molí Tomàs, a Torrebesses

La Diputació aprova l’inici de les obres, cofinançades també amb fons Feder i l’Ajuntament, que en una primera fase serviran per consolidar l’estructura, adequar l’accés i senyalitzar recorreguts.

(foto: Diputació de Lleida)

La Diputació de Lleida, a través del Patronat de Promoció Econòmica, ha aprovat aquest mes de maig l'inici de les obres d'adequació del molí Tomàs, al municipi de Torrebesses, dins del projecte "Paisatges de Ponent". El projecte proposa en una primera fase consolidar l'estructura existent actualment, adequar-ne l'accés i senyalitzar els recorreguts per a la seva visita. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 33.240 euros i està cofinançada amb fons Feder de la Unió Europea, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Torrebesses.

Aquest tipus de molins construïts a mitjans del segle XIX comptaven habitualment amb una premsa de tracció animal, i dues grans premses de seixantè, que aprofitaven l'aigua acumulada en basses a les zones dels principals corrents. Un cop identificades les principals estructures que es mantenen en un estat adequat, l'objectiu de l'actuació es concentra en desbrossar i netejar el terreny que envolta l'edificació i la bassa d'aigua, enderrocar els trams de murs en mal estat i reconstruir-los, netejar el perìmetre, recuperar i consolidar els murs de pedra i tàpia i fer els remats superiors dels panys de mur recuperats. El projecte també preveu adequar un recorregut per a visitants, des del camí fins a l'interior de la bassa, i un accés a l'edificació.