POLÍTICA
- Redacció / Les Borges Blanques

Junts per les Borges gestiona la possible retirada de l'alcalde, Enric Mir

Si el grup municipal acaba de perfilar el relleu, Mir sortiria de l'equip de govern i entraria un nou regidor. L'actual alcalde fa 18 anys que és al consistori.

Ple de constitució de l'Ajuntament el 2019. (foto: Aj. Borges)

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, podria deixar el govern municipal en les pròximes setmanes si el seu grup, Junts per les Borges, troba la manera d’encaixar les peces que s’haurien de moure per fer efectiu el relleu, cosa que passa per concretar la persona que esdevindria alcalde o alcaldessa –que tot apunta que seria Núria Palau, actual primera tinent d’alcalde– i la persona de la candidatura que entraria com a nou regidor o regidora, ja que Mir plegaria tant d’alcalde com de regidor, amb la corresponent redefinició del cartipàs municipal. “Ho estem gestionant a nivell de grup, valorant la disponibilitat i la dedicació de cadascú, de moment no puc avançar res més”, explica Mir. La decisió també afectaria el Consell Comarcal, on Mir és vicepresident primer i on, per tant, també caldria substituir-lo.

18 anys al consistori
Enric Mir, nascut el 1956, ha assolit enguany l’edat de jubilació i, tot i que això no impedeix la continuïtat en l’activitat política, seria un dels motius de la retirada. De fet, l’encara alcalde explica que aquesta era una opció que el seu grup ja havia valorat durant la campanya electoral, tot i que no es va arribar a explicitar públicament.

Mir va començar a militar a CDC l’any 2002 i l’any següent ja va formar part com a número 2 de la candidatura de CiU a les eleccions municipals, amb què va entrar com a regidor d’Hisenda i Promoció econòmica al govern de Carme Benet fruit del pacte amb la candidatura independent de Francesc Macià. L’equip va perdre l’alcaldia en el següent mandat, en què el govern va ser d’ERC i PSC, i Mir va fer de regidor a l’oposició, fins que el 2011, ja com a cap de llista de CiU, va esdevenir alcalde gràcies, de nou, al suport del regidor independent Macià. 

El 2015 va revalidar l’alcaldia, ja amb majoria absoluta i els millors resultats del grup des dels anys 90, i va ser designat diputat per CDC a la Diputació de Lleida. A les eleccions municipals del 2019, ara amb el nom de Junts per les Borges Blanques, la candidatura es va imposar de manera ajustada a la de Borges per la República i Mir va continuar d’alcalde, un càrrec que ara fa una dècada que ostenta. Tres regidors més de Junts (Núria Palau, Jordi Ribalta i Maria Fusté) també fa 10 anys que en són, mentre que Daniel Not i Ariadna Salla en fa sis i Maricel Viladoms, dos.

Altres relleus a mig mandat
Si s’acaba fent efectiu, el de les Borges no serà el primer relleu d’alcaldia a mig mandat entre membres d’una mateixa formació política. A principis de l’any passat, per exemple, l’alcalde de Bellaguarda Jaume Masip (Junts) va donar pas a Olegari Alberich. Anteriorment, l’any 2013 en va haver tres. A Juncosa, Joan Piqué (CiU) –que, al seu torn, ja havia estat designat alcalde el 2001 també enmig d’un mandat– passava la vara d’alcaldia a Lluís Dalmau. A Granyena, Francesc Esquerda (CiU) rellevava Josep M. Duaigües i a Fulleda, Jordi Arbós (AM-ERC) rellevava Neus Cornet, que havia canviat de municipi de residència.