MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / El Soleràs

Identificats dos soldats més de la fossa del Soleràs

Es tracta de dos republicans de 34 i 29 anys, que a l’esclat de la guerra residien a Barcelona. Amb aquests ja són onze les persones identificades de la fossa, que contenia 146 cossos.

Visita dels consellers de Justícia i Salut al laboratori de genètica de la Vall d'Hebron.

El Programa identificació genètica ha permès la identificació de quatre noves víctimes de la Guerra del 36, segons han anunciat aquest dimecres la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, i el conseller de Salut, Josep M. Argimon, en una roda de premsa posterior a la visita que han fet al Laboratori de Genètica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Es tracta de quatre soldats republicans, d'entre 29 i 34 anys, que van ser inhumats a Corbera d'Ebre, a Pernafeites i al Soleràs. Els del Soleràs són dos, un era nascut a Nonasp i residia a Barcelona, fins que va morir als 34 anys, i l'altre era originari d’Alacant, també residia a Barcelona i tenia 29 anys. Amb aquests ja són onze les persones identificades de la fossa, que contenia 146 cossos. 

"Els soldats republicans identificats encara tenen fills o parents vius que resideixen a Sant Andreu de Llavaneres, Sabadell, Gandesa i Barcelona, i el mes d'octubre podrem programar els actes de retorn, d'acord amb la voluntat de les famílies", ha afirmat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

El Programa d'identificació genètica és fruit d’una col·laboració vigent des de l'any 2016 entre el Departament de Justícia (mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica) i el Departament de Salut (a través de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron). Gràcies a aquest programa es poden identificar, per via genètica i en els laboratoris de l'Àrea Genètica Clínica i Molecular de l'Hospital Vall d'Hebron, les restes que es recullen en superfície o que s'exhumen en fosses. Els familiars poden lliurar una mostra d'ADN i l'hospital pot extreure'n també les dades genètiques i creuar-les amb els perfils genètics de les restes.