RAMADERIA
- Redacció / La Granadella

Una granja avícola de la Granadella guanya un premi per l'ús de robots

Rep un dels premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària que convoca el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’explotació avícola Cal Xulic, situada al terme de la Granadella, és la guanyadora d’un dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, concretament en la modalitat d’empresa agrària, per l’ús de robòtica a les seves instal·lacions. L’empresa fa servir els robots anomenats ChickenBoy i Undecex, que permeten analitzar en tot moment i controlar de manera exhaustiva les condicions i l’evolució de les aus.

Detectar anomalies en la salut de les aus en naus on hi ha una gran concentració d'animals o comprovar l’alimentació i el pes de cada exemplar són alguns dels indicadors que recull aquesta tecnologia, que penja les dades al núvol i el responsable ho pot consultar en temps real a través d’apps. Cal Xulic consta de quatre naus i disposa de 100.000 places de pollastres.

Avui s’han publicat al Diari Oficial de la Generalitat les candidatures guanyadores i finalistes d’aquesta 20a edició dels premis creats l'any 2001. Al llarg d'aquests anys s'han premiat 104 candidatures d'empreses agràries, agroindústries i persones joves emprenedores. Enguany s’hi havien presentat 32 candidatures, que han sigut valorades per un jurat presidit pel responsable d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del mateix Departament. Els guanyadors rebran 6.000 euros cada un i els finalistes, 2000.