ENERGIES
- Redacció

El PSC vol evitar que els ajuntaments facin moratòries de llicències per a projectes de renovables

Junts i ERC també presenten esmenes per modificar parts del decret de renovables que el mateix Govern va aprovar a finals d’octubre.

(foto: arxiu)

El Consell Executiu del govern de la Generalitat va aprovar el 26 d’octubre el nou Decret d’energies renovables, que modifica l’anterior, del 2019, i que, entre altres mesures, incorporava l’obligació que les empreses promotores de centrals eòliques o solars comptessin amb el vistiplau dels propietaris d'almenys el 50% dels terrenys afectats i acreditessin haver ofert el 20% del projecte a la participació local. 

Ara, però, tres formacions polítiques, PSC, Junts i ERC, volen modificar algunes parts del Decret a través d’esmenes que han presentat a la llei d’acompanyament dels pressupostos, cosa que ha posat en alerta les entitats que formen part de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, que ahir dimarts van convocar una roda de premsa per denunciar el que consideren la laminació d’un decret que havia avanaçat en alguns aspectes.

L’esmena que hi ha presentat el Grup Parlamentari Socialista i Units per Avançar vol que mentre no s’aprovi un pla territorial sectorial, els ajuntaments “no puguin iniciar ni continuar procediments d'estudi o de modificació puntual dels POUM o instruments respectius que pretenguin regular, impedir o limitar la implantació de instal·lacions de producció d'energia elèctrica renovable, eòliques o fotovoltaiques, torres de mesura de vent, ni instal·lacions d'evacuació o transformació de l'energia a generar”. El grup parlamentari socialista també vol impedir que els consistoris puguin acordar suspensions de tràmits relacionats amb la implantació d'aquestes instal·lacions i que quedin sense efecte totes les suspensions que s'hagin pogut adoptar fins al moment.

A les Garrigues, diversos ajuntaments han aprovat en els últims mesos acords per iniciar una modificació del POUM amb l’objectiu de delimitar les zones on consideren preferible ubicar els grans projectes. És el cas de Fulleda, els Torms, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, la Granadella, Granyena, el Soleràs i Bellaguarda. A Vinaixa també es va fe runa zonificació, en aquest cas via ordenança municipal, i a Tarrés ja es va incorporar al POUM aprovat recentment.

Aerogeneradors a 500 metres
Junts i ERC també han presentat esmenes, en aquest cas de manera conjunta, a la llei d’acompanyament dels pressupostos relacionades amb el Decret de renovables. Una d’aquestes suposaria la reducció de la distància mínima entre aerogeneradors i nuclis de població, que passaria dels 1.000 metres que estableix el nou Decret a 500. A les Garrigues, de moment, això afectaria un aerogenerador projectat a l’Albi i un a Almatret, que se situarien a 990 i 860 metres, respectivament, del nucli urbà. Avui dia ja hi ha alguns molins en funcionament a menys de 1.000 metres dels pobles, com és el cas d’Almatret mateix i quatre del parc de Sant Antoni a la Granadella.

Entre les esmenes de Junts i ERC també n’hi ha una que canvia la paraula evitar per minimitzar, en relació a l'afectació als connectors ecològics, a les espècies amenaçades o especialment vulnerables a parcs eòlics i als punts estratègics per al pas migratori de les aus. Els dos grups també volen introduir un canvi en l’obligació de les empreses a acreditar una oferta de participació local i el compromís de disponibilitat de més del 50% dels terrenys agrícoles: si el Decret feia obligatori aquest requisit als parcs solars i eòlics de més de 5 MW, l’esmena especifica que en el cas dels eòlics siguin els de més de 10 MW. 

Finalment, pel que fa a la Taula de Diàleg Social que el Decret ha de crear, Junts i ERC volen que entre els actors que n’han de formar part (associacions d'energies renovables, petits productors d'energies renovables, cooperatives energètiques ciutadanes, organitzacions professionals agràries, cooperatives agroalimentàries i entitats ecologistes) també hi hagi “els agents socials i econòmics”.

Totes aquestes esmenes s’han de votar en un pròxim ple del Parlament i des de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa es demana als partits implicats “que retirin aquestes esmenes” o “que cap partit hi voti a favor”.