COMERÇ
- Redacció / Arbeca

Neix el 'BlaBlaCar de les mercaderies', ideat a les Garrigues

La setmana que ve es presenta RutesCompartides, una app per fer més eficient l'entrega de comandes de productors agroecològics. La cooperativa Tres Cadires, d'Arbeca, ha assumit bona part de l'execució del projecte.

Els últims anys ha crescut el nombre de projectes vinculats a l’agroecologia i han aparegut noves eines d’intercooperació entre ells com els obradors compartits o les xarxes de producció, però la vessant de la logística, el transport i la distribució havia quedat en un segon pla. Per mirar d’inicidir també en aquest àmbit, dijous que ve es presentarà l’app RutesCompartides, una eina ideada i cofinançada per la cooperativa arbequina Tres Cadires, Ponent Coopera i la Xarxa Ecològic de Ponent.

“Hi ha moltes furgonetes fent les mateixes rutes o rutes coincidents, i molts productors que no venen a certes zones pels costos que representa haver de dur la mercaderia ells mateixos o pagar una empresa de paqueteria que sovint maltracta el producte i no està alineada amb els principis agroecològics”, expliquen els impulsors. Amb RutesCompartides es vol que circulin menys vehicles però que vagin més plens. El funcionament és similar als que ja hi ha per compartir cotxe: un cop l’usuari s’ha registrat, pot penjar la ruta que faci amb el seu vehicle o cercar rutes ja creades que quadrin amb la comanda, amb opcions com punts intermitjos, desviació màxima de la ruta, tipus de transport (isotèrmic, refrigerat, congelat o en sec) i espai disponible al vehicle. L’eina també inclou una valoració posterior de la contrapart.

Els impulsors han estat treballant durant un any i mig en el projecte, que és gratuït i fet amb programari lliure, i compten amb el finançament de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i Einateca Agroecologia. El desenvolupament tècnic ha anat a càrrec de komun.org. La presentació es farà el dijous 23, a les 12, de manera online i inclourà una taula rodona sobre logística compartida. La xarxa de productors Mengem Garrigues ja ha manifestat l’interès en fer servir l’app per a la distribució dels seus productes.