ENERGIES
- Redacció / Castelldans

Naturgy vol adaptar un parc solar a Castelldans per fer-lo compatible amb el pasturatge

Seria el primer de la comarca a compatibilitzar els usos energètics i agrícoles. Es tracta de la modificació d’un projecte de 68 hectàrees a mig camí de Cervià que al febrer va ser denegat pel Govern.

L'empresa Naturgy refarà el projecte de central solar fotovoltaica que havia presentat mesos enrere al terme de Castelldans i l'adaptarà a l'anomenat model agrivoltaic, és a dir, el que compatibilitza la generació d'energia i els usos agrícoles. Ja hi ha hagut reunions entre empresa i ajuntament i s'estaria ultimant la documentació abans de ser registrada de nou a la Generalitat. Segons fonts municipals, la intenció de Naturgy és posar les plaques més elevades, conrear cultius herbacis al davall i permetre-hi la pastura d'animals. Igualment, se substituirien les tanques metàl·liques per arbustos i les finques es donarien d'alta al canal Segarra-Garrigues -ja que pertanyen al sector 15-, per la qual cosa s'instal·larien els corresponents hidrants.

El primer projecte, tombat
El projecte original que l'empresa vol adaptar a aquest model, de moment inèdit a les Garrigues, es va entrar a registre ara fa un any. Consistia en una central de 50 MW de potència i 68 hectàrees de superfície, situades al costat esquerre de la pista cap a Cervià, concretament al Pla del Ras, entre la vall de la Comanglora i la valleta del Pou de la Gisperta. El febrer del 2021, la Generalitat es va pronunciar i va considerar que l'emplaçament no era viable al no complir amb un seguit de requisits agraris i urbanístics. 

D'altra banda, es dona la circumstància que als mateixos terrenys hi ha un projecte solar fotovoltaic d'una altra empresa, Ignis Energía, del qual la Ponència no es va arribar a pronunciar abans de l'aprovació del nou decret d'energies renovables aquesta tardor. 

Unes 300 ha a la Granadella
El de Castelldans no és l'únic projecte de Naturgy a la comarca. L'empresa en va projectar quatre més a la Granadella, que feien un total d'unes 300 hectàrees. Aquests van rebre el vistiplau de la Ponència.