CULTURA
- Redacció / Vinaixa

Vinaixa reforma la biblioteca i evita que surti de la xarxa pública

Inaugurada el 1983, va ser de les primeres de la xarxa pública que es van crear després de la dictadura franquista. La Generalitat havia advertit els últims anys que quedaria fora si no s’hi feien un seguit de reformes.

(foto: Aj. Vinaixa)

La biblioteca Màrius Torres, de Vinaixa, està en obres. L'ajuntament hi fa treballs elèctrics, de nou mobiliari, de senyalització i d'informàtica, amb la intenció que a principis de febrer entri en funcionament i ho faci com a inici d'una nova etapa, amb horaris més amplis, amb nous fons de llibres, amb la plena inclusió al Sistema de Lectura Pública de Catalunya i amb una persona contractada amb el títol de bibliotecària. S'esquiva, així, l'amenaça de quedar fora de la xarxa que la Generalitat havia fet arribar al consistori en diverses ocasions en els últims cinc anys si no complia un seguit de requisits. 

De les més antigues
Inaugurada el 1983, va ser de les primeres de caràcter públic que van obrir després de la dictadura franquista. El nom del poeta lleidatà amb què va ser batejada no era casual, ja que Torres havia estiuejat a Vinaixa. 
Estava situada a la planta baixa de l'ajuntament, fins que l'any 2006, arran d'una reforma de l'edifici consistorial, es va traslladar el servei al Centre Cívic, tot i que no se'n va digitalitzar el funcionament; sobre el paper constava com a integrant del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, però la manca d'activitat l'havia deixat, a la pràctica, en stand-by. 

L'any 2016, una reforma al Centre Cívic per incloure-hi el Centre de Serveis va fer que la biblioteca passés al segon pis, que és el que ara es reforma, amb mobiliari mòbil que es podrà apartar si la sala fa falta per a activitats de petit format. A més de la biblioteca, la persona contractada farà tasques de dinamització cultural, activitats conjuntes amb l'escola i endreçarà l'arxiu municipal per quan s'hagi de portar al futur Arxiu Comarcal. El centre arrencarà amb uns 3.000 llibres. Fonts de la coordinació comarcal de biblioteques confien que la pròxima a reformar-se sigui la de l'Albi, on només hi ha una sala de lectura -fora del Sistema- que obre poques hores i hi fa parada el bibliobús.