REGS
- ACN / El Cogul , El Soleràs , Granyena de les Garrigues

El Segarra-Garrigues començarà a regar enguany amb aigua del pantà de l'Albagés

Unes 810 hectàrees del sector 10-11-14 als municipis del Cogul, Granyena de les Garrigues i el Soleràs. El pantà té uns 10 hm3 d’aigua emmagatzemada, dels 80 de capacitat que té.

(foto: Salvador Miret/ACN)

El sistema Segarra-Garrigues posarà unes 1.200 noves hectàrees en regadiu durant la pròxima campanya de reg, que començarà a mitjans de març. D'aquestes, 810 es podran regar per primera vegada de l'aigua procedent del pantà de l'Albagés. Són finques situades al sector 10-11-14 dels municipis del Cogul, Granyena de les Garrigues i el Soleràs. La construcció del pantà va acabar el 2017 i actualment té emmagatzemats uns 10 hm3 d’aigua (dels 80 que té de capacitat) que permetran regar aquesta superfície. La resta de finques que també entraran en regadiu enguany corresponen al sector 7, a Arbeca i Maldà, i al sector 12 a Torrebesses i Alcanó. D'aquesta manera, el Segarra-Garrigues ja proveirà aigua a més de 13.000 hectàrees.

La construcció del pantà va anar a càrrec de la societat estatal Acuaes i va acabar el 2017, però després es van construir les canonades i sistemes de bombament. Tot i que encara s'estan fent proves de càrrega al pantà, ja compta amb l'autorització per començar enguany a oferir aigua per al reg a partir del volum de què disposa. En paral·lel, la concessionària del canal, Aigües del Segarra Garrigues (ASG), s'encarrega d'executar la xarxa de distribució del regadiu fins a les finques. En aquests moments es fan obres al sector 10-11-14, ja que els propietaris de, com a mínim, el 70% del sòl s'han adherit al reg, condició que la concessionària exigeix per executar els treballs.

El president de la comunitat de regants del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, assenyala que "amb els 10 hm3 de capacitat consolidada d'aigua que té el pantà n'hi ha de sobres per regar les 800 hectàrees del sector 10-11-14". 

Sectors 7 i 12
ASG també fa obres en altres zones del sistema Segarra-Garrigues i, a mesura que avanci la campanya, entraran en regadiu unes 235 hectàrees a Maldà i Arbeca, i unes 150 hectàrees del sector 12 a Torrebesses i Alcanó. Amb aquesta superfície i la que començarà a regar ara del pantà de l'Albagés, el Segarra-Garrigues ja abastirà durant el 2022 més de 13.000 hectàrees, amb les diferents dotacions d'aigua que ofereix en funció de cada sector.