CULTURA
- Redacció / Llardecans , Torregrossa

‘Alcarràs’ de Carla Simón, amb participació garriguenca, s’endú l’Os d’Or, el màxim reconeixement de la Berlinale

Montse Oró, de Llardecans, i Xènia Roset, de Torregrossa, interpreten papers protagonistes, però també hi apareixen figurants d’altres pobles.

La llardecanenca Montse Oró i la torregrossina Xènia Roset, tercera i quarta per la dreta. a Belín. (Foto: Berlinale/Sandra Weller)

La vesprada del dimecres 17 de febrer, el jurat del Festival de Cinema de Berlín, la Berlinale, va atorgar a la pel·lícula 'Alcarràs' el seu màxim reconeixement, l'Os d'Or.  El film, gravat entre el Segrià i el Pla d'Urgell compta entre el seu repartiment protagonista amb dos actrius no professionals de les Garrigues, i també amb figurants de Juncosa i altres pobles.  

Càsting garriguenc
'Alcarràs' narra la història de l'última collita de fruita d'una família a una finca d'Alcarràs (Segrià) abans que els propietaris hi instal·lin plaques solars.

La tria dels actors que havien de formar part de la pel·lícula es va iniciar el 2019. L'equip de la pel·lícula buscava actors no professionals residents als pobles en què s'ambientava, motiu pel qual va visitar desenes de festes majors del Segrià i el Pla d'Urgell per trobar-hi els perfils adequats i convidar-los als càstings. D'entre les 9.000 persones que hi van acabar participant, Carla Simón i el seu equip van van seleccionar Xènia Roset, de Torregrossa i nascuda a Arbeca, que interpreta el paper de la Mariona, una de les filles de la família protagonista, i Montse Oró, originària de Llardecans i resident a Alcarràs, que fa el paper de Nati,  tieta de la Mariona. D'altra banda, també s'hi podran veure figurants de municipis com Arbeca i Sarroca. 

L'experiència a la Berlinale
'Alcarràs' es va projectar a la Berlinale el dimarts 16 i va recollir bona crítica. Els actors que interpreten els personatges protagonistes, entre els quals Xènia Roset i Montse Oró van poder-hi assistir i gaudir de la catifa vermella i de la reacció del públic. L'obtenció de l'Os d'Or va agafar-los ja al centre 'Lo Casino' d'Alcarràs, que es va omplir per seguir en directe la gala d'entrega dels premis de la Berlinale. "L'experiència de fer una pel·lícula ha sigut brutal però no tinc paraules per expressar el que acaba de passar", va declarar Montse Oro a l'ACN.

Alcarràs és la primera pel·lícula catalana que s'endú el reconeixement més important d'aquest festival. ‘Estiu 1993’ (2017) de Simon ja havia estat guardonada com a millor "opera prima" i amb el Gran Premi del Jurat Internacional de la secció Generation Kplus.