CULTURA
- L'Albi

Inauguren la remodelació del castell de l'Albi

Més d’un centenar de persones van assistir ahir diumenge a la inauguració de la primera fase de les obres de restauració del Castell de l’Albi que han permès recuperar un espai en ruïnes des del segle XIX durant la 1ª Guerra carlista (1833-1840) quan va patir un incendi que el va deixar inhabitable. En aquesta primera fase dels treballs s’han conservat tots els elements que es mantenien en peus i s’ha reconstruït amb formigó alguns murs, escales i s’han recuperat les principals estances com són per exemple el celler o el pati d’armes. En el transcurs de l’execució de les obres de restauració, iniciades el segon semestre de 2008 i adjudicades per un import de més de 725.000 euros, han aparegut unes importants restes arqueològiques a l’ala nord, en concret, la base dels murs d’una antiga i primigènia fortificació d’època ibèrica (aproximadament del segle VIII a.C.), prou important com per formar part del circuit arqueòlogic de la zona, juntament amb els Vilars d’Arbeca i els Estinclells de Verdú. Així mateix, les troballes han portat a considerar la creació d’un espai que permeti visitar les restes ibèriques així com crear un àmbit d’adequació i divulgació en l’ala est i adequar una petita sala per museu tancada per situar les peces de més valor.

Un dels principals objectius de la restauració del Castell de l’Albi era convertir-lo en un equipament cultural on celebrar-hi actes.

L’obra ha estat finançada en un 75% a través de l’1% cultural del Ministeri de Foment. La resta, s’ha pagat amb les ajudes del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), de la Generalitat de Catalunya a través del programa Viure al poble, de l’Institut d’estudis Ilerdencs i capital privat procedent d’Abertis Autopistes.

La darrera reforma del castell es va produir fa uns 500 anys quan la vella fortalesa medieval es va transformar en un impressionant palau renaixentista a mans de la família Cardona-Anglesola i que a partir del segle XVII el castell va passar per diverses famílies. El 32è i actual baró de l’Albi, Carlos de Montoliu va cedir el castell a l’Ajuntament als anys 70 per iniciar la seua recuperació, que no va ser possible, com dèiem fins al 2008.

En el seu discurs, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Ángel Flores, va parlar de l’1% cultural que ha fet possible tornar-li la vida a aquest castell després de molts i molts anys. “Hem de ser molt curosos d’on posem els diners, ha de ser en estructures que puguin tenir un valor de retorn. Aquí, s’han invertit prop de 800.000 euros i apostarem per continuar fent’ho en futures fases”. Flores va remarcar la importància que les administracions treballin plegades per tal de recuperar el patrimoni, la identitat i la història.