SOLIDARITAT
- Redacció

Endarreriments administratius al programa 'Vacances en Pau' retarden l'arribada dels infants saharauís

Onze famílies garriguenques havien d'acollir entre el juliol i l'agost a onze infants. La represa del programa suposa un nou inici del projecte, ja que s’ha fixat l’edat per participar-hi en els 8 anys, i també s’ha hagut de buscar noves famílies.

Imatge d'arxiu d'un grup d'infants saharauís, a les Borges Blanques, el 2019. (Foto: Lleida pels Refugiats).

A dia d’avui, no hi ha data per l’arribada dels onze nens i nenes saharauís que han d’arribar a les Garrigues en el marc del programa ‘Vacances en Pau’. La delegació saharauí a Catalunya i l’equip de coordinació del projecte assenyalen endarreriments administratius que han retardat l’arribada dels menors als pobles garriguencs.

D’una banda, apunten, la tramitació del projecte va començar més tard a causa de la covid19 i el canvi de postura del govern espanyol sobre el Sàhara. A més d’això, també hi han influït la lentitud d’algunes comunitats en completar totes les diligències burocràtiques i la utilització de vols xarter compartits entre comunitats, quan en anys anteriors els menors saharauís havien pogut viatjar en vols regulars, fet que n’agilitzava l’arribada. 

Per les famílies, que en la majoria de casos ja tenien planificat l’estiu, els viatges, els casals o colònies on havien inscrit als infants així com també les revisions mèdiques, per assegurar que, si tenen algun problema de salut, s'hi pugui posar remei durant el temps que estan a Catalunya, només queda esperar. Raquel Baró, de Llardecans, expressa la “incertesa, i la tristesa per què després no podran recuperar aquests dies perduts”, a la vegada que la preocupació per “com ho estan vivint” els menors saharauís. 

El programa Vacances en Pau torna aquest estiu després de dos anys aturat per la pandèmia. La represa suposa un nou inici del projecte, ja que s'ha fixat l'edat per participar-hi en els 8 anys, i també s'ha hagut de buscar noves famílies. Només una de les que hi havien pres part el 2019 contiua el 2022.

Les 11 famílies garriguenques apuntades en aquesta edició són menys que els 18 del 2019, però una xifra a considerar tenint en compte el context, d’acord al parer de les entitats que coordinen el programa a la comarca.