- Redacció / Llardecans

Descobreixen la trama urbana de l'antic poblat d'Adà

Era una mena de petita vila closa fotificada, erigida al segle XIV, amb un carrer central envoltat de cases de planta rectangular, protegides per una muralla perimetral.

(foto: D

Durant els mesos de juny i juliol, l'ajuntament de Llardecans, amb la coordinació de la Secció d'Arqueologia i la col·laboració del Servei d'Enginyeria de la Diputació de Lleida, i sota la direcció de l'arqueòleg Javier Escuder, ha dut a terme l'excavació de l'interior de l'ermita de Sant Marc d'Adà, del segle XVIII, i també de l'extrem nord del mateix poblat. La intervenció ha permès confirmar el característic urbanisme de l’assentament, amb un carrer central, del qual hi ha restes de l’empedrat, envoltat de cases de planta rectangular protegides per una gran muralla perimetral. Tot plegat com una petita vila closa fortificada del segle XIV.

La construcció d'aquesta vila sembla que va alterar, com a mínim, dues ocupacions anteriors, una segurament andalusina i l'altra, més antiga, encara per determinar. Aquestes ocupacions ja van ser documentades durant la campanya d’excavació del 2019 i han estat parcialment confirmades durant l'excavació de l'interior de l'ermita. 

L'excavació d'aquest edifici ha permès documentar-ne el procés constructiu, amb les rases dels murs, l'assentament dels pilars i tot un seguit de forats alineats al centre que indiquen l'ancoratge de la bastida central al terra. Aquest temple es va enlairar ocupant part del carrer central/plaça de l’antic poblat i va alterar les façanes de les cases situades a la banda oest, de les que se n’ha conservat una a l'interior. L'excavació dels nivells del carrer localitzats dins del temple va permetre descobrir tot un seguit de retalls i clots relacionats amb la vida quotidiana del poblat, així com d'un dels nivells d'ocupació anterior, alterat tant per la construcció de les cases com de l'ermita.

El poblat d'Adà es va construir al segle XIV, a mode de petita vila closa fortificada, sobre restes anteriors i modificada a finals del segle XV per la construcció d'un gran casalot de la comanda hospitalera, del que formaria part l'arc d'Adà que hi ha dempeus. Un cop abandonat el poblat, part de les pedres es van reaprofitar per construir l'ermita del segle XVIII en un lloc preeminent, així com alguns masos que envolten el turó.