Després d'haver ajuntat els corresponents balanços, d'haver fet les auditories i tots els tràmits necessaris, el passat 19 de juliol l'assemblea general extraordinària de la cooperativa de Granyena de les Garrigues rubricava la fusió per absorció per part de la cooperativa de Maials que, al seu torn, i el mateix dia, aprovava també el procés. Les dues entitats, doncs, fan un pas més en l'acord de col·laboració que ja tenien fins ara, segons el qual els socis de Granyena descarregaven i netejaven les olives a Granyena però costejaven el transport fins a Maials, on s'elaborava l'oli. Ara, i durant tres anys, el sistema continuarà sent el mateix, amb la diferència que el transport l'assumirà Maials, d'on la vintena de socis de Granyena passaran a ser membres de ple dret. També es mantindrà, de moment, l'envasat amb el nom.
Ajuts del departament
D'una banda, Maials estava interessat en la fusió per ajudar a costejar la tercera línia del molí d'oli [v. SomGarrigues, 567], que està en la fase final d'instal·lació i es posarà en marxa a l'inici d'aquesta campanya pels volts de Tots Sants. I és que el departament d'Acció Climàtica de la Generalitat atorga ajuts importants per incentivar la concentració de cooperatives agràries.
L'any passat, per exemple, hi va haver un moviment semblant entre les cooperatives de Torrebesses i la Granadella i el 2018 també es van fusionar les dues entitats agràries de Castelldans. Abans hi havia hagut les fusions d'Alcanó amb Fruits de Ponent i, més enrere encara, les de la Floresta amb Sant Isidre de les Borges o la dels Omellons amb la d'Arbeca. Pel que fa a la cooperativa de Granyena, els socis també han vist en la fusió la manera de no acabar desapareixent en els pròxims anys. La cooperativa de Maials té actualment uns 730 socis, dels quals 550 actius i del mateix poble, i manté acords de col·laboració amb les cooperatives del Cogul i Almatret.