- Redacció / Maials

Surt a informació pública la central solar Emprius, a Maials

Promoguda per l’empresa aragonesa Forestalia, tindria 30 MWp de potència i ocuparia 45 hectàrees al sud del terme, amb l’objectiu de transportar l’energia generada fins a una subestació de Rubí mitjançant una línia d’alta tensió.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya d’aquest dijous publica l’anunci pel qual se sotmet a informació pública el projecte de central solar fotovoltaica Emprius, al terme de Maials. Concretament, es tramita la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia i de construcció, l’autorització del projecte d’actuació específica d’interès públic en sòl no urbanitzable i l’avaluació d’impacte ambiental del projecte, promogut per l’empresa aragonesa Forestalia.

La central es preveu que tingui 30 MWp de potència i ocupi 45,75 hectàrees de superfície al sud del terme de Maials. L’energia que s’hi generari es transportaria per una línia soterrada de mitja tensió fins a la subestació elèctrica Cirerer, on s’elevaria la potència a 220 kV i, d’aquí, es transportaria per mitjà d’una línia aèria d’alta tensió fins a la subestació de Red Eléctrica Española (REE) a Rubí, a més de 100 km de distància, per la qual la companyia ja té el permís d’accés d’REE.

Emprius és una de les cinc centrals solars i eòliques que Forestalia projecta a la zona i que han de desembocar a la subestació Cirerer. Les altres són Plans de l’Ovella (entre Seròs i la Granja d’Escarp), Pla dels Caçadors (entre Llardecans i Seròs), ambues solars, i els parcs eòlics Mangraners (entre Seròs i la Granja d’Escarp) i Pla del Cirerer (a Maials). A més d’aquestes, la línia elèctrica d’alta tensió entre Maials i Rubí rebria evacuaria també l’electricitat generada a cinc centrals solars més que també promou Forestalia a les Garrigues, als termes de Granyena, la Granadella, el Soleràs, els Torms, Bellaguarda i Juncosa.

Actualment hi ha en exposició pública les centrals solars Auliver, de 53 hectàrees entre Llardecans i la Granadella, Adeje Solar de 108 hectàrees entre el Cogul i Granyena i Macarelleta Solar, de 90 hectàrees, entre l’Albi i les Borges Blanques, a més d’una de 12 hectàrees a Castelldans.