POLÍTICA
- Redacció / Les Borges Blanques

ERC farà llista pròpia a les Borges i la resta de Borges per la República opta per una candidatura independent

Als últims comicis, els vots de Borges per la República havien computat per ERC, tot i estar formada per diverses sensibilitats polítiques.

Foto de grup durant la campanya del 2019.

El grup municipal Borges per la República (BxRep) no concorrerà amb el mateix format que fa quatre anys a les eleccions del mes de maig. En un comunicat emès aquest dimecres, el grup explica que la diversitat de lectures internes sobre quina ha de ser "l'eina necessària per aconseguir un canvi" al consistori ha portat els seus integrants a apostar per dues opcions diferenciades: "hi ha una sensibilitat de Borges per la República que creu que la millor fórmula és presentar-se com a candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya i, en canvi, altres veus opten per constituir una candidatura independent, al marge de partits polítics", diu la nota. Fins ara, a nivell de Consell Comarcal i Diputació, la plataforma havia sumat els seus vots a ERC mitjançant la vinculació a Acord Municipal, la condició que havien posat els republicans per participar-hi.

Darrerament, arran del polèmic projecte d’incineradora de Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), els membres d’ERC de les Borges van pressionar el seu partit amb l’amenaça de no presentar-se si no hi havia un posicionament clar del departament d’Acció Climàtica en contra de l’ús de residus com a combustible a la planta. Finalment, les explicacions de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, el passat 19 de gener en una taula rodona a les Borges, en què va assegurar que el Govern no permetria la incineració de residus en el tractament de purins, van fer reconduir la decisió i, per tant, els militants republicans de les Borges optaven per continuar sota l’empara d’ERC.

L’altra part de BxRep, però, molt crítica amb la gestió de Tracjusa per part de la conselleria, aposta per fer una candidatura independent, cosa que ERC no accepta i, per tant, els republicans faran llista pròpia amb les seves sigles. La part que queda, dins la qual hi ha el fins ara cap de llista, Josep Farran, considera més útil no vincular-se a cap partit. Amb tot, les dues visions coincideixen que "cal una palanca de canvi que permeti que l'Ajuntament surti de la inèrcia i pitgi l'accelerador en termes de cohesió social, econòmics, ambientals, de salut, feministes, de defensa de la llengua i cultura catalanes i de compromís amb la causa independentista". 

Els orígens de BxRep
Borges per la República va néixer a finals del 2018 amb el suport de diversos actors polítics i socials del municipi, entre els quals el CDR, l'ANC, militants d'ERC i de la CUP i gent independent, per presentar-se als comicis locals del 2019. El PDeCAT, a qui també es va oferir formar-ne part, va rebutjar la proposta. La composició de la candidatura es va elegir mitjançant un procés de primàries, al qual van participar 273 persones, que va situar el cupaire Josep Farran com a cap de llista, tot i que la fórmula jurídica finalment escollida va ser la de vincular-se a Acord Municipal. El 2019, el grup va obtenir sis regidors i va quedar a l’oposició, superat per la candidatura de Junts per una diferència de 155 vots.