CULTURA, DRETS
- Redacció / Maials

La maialenca Sònia Quer publica un llibre sobre la maternitat en pandèmia

La periodista recull una vintena de testimonis de dones que expliquen la seva experiència, entre les quals ella mateixa, i explica que l’obra vol contribuir a trencar tabús sobre la maternitat.

El 7 de març va sortir a la venda el llibre “Mares. Crònica d'una situació límit” (Pagès Editors), on la periodista maialenca Sònia Quer recull una vintena de testimonis que eren mares de canalla o estaven embarassades durant el confinament. "Tenia clar que allò era un fet històric que marcava un abans i un després, i en volia deixar constància per escrit", explica Quer. "La intenció inicial no era fer un llibre, sinó buidar el pap i endreçar emocions i pensaments", afegeix, i és que quan es va decretar l'estat d'alarma, la mateixa autora feia només tres dies que sabia que estava embarassada de la seva segona filla; un embaràs que no tindria res a veure amb el primer, pel context sense precedents en què es desenvolupava i que n'afectava el seguiment, els controls pediàtrics, etc.

El pes de la maternitat
Quer, que treballa a la Xarxa de Comunicació Local, volia aportar una mirada femenina a aquella situació i parlar amb dones que treballaven a primera línia (sanitàries, mestres, científiques, treballadores socials, caixeres de supermercats), però al que havien de ser converses sobre la professió hi aflorava amb tanta força la maternitat que aquesta va esdevenir l'enfocament principal del llibre -d'aquí també el títol-, amb la pandèmia com a teló de fons.
Amb Mares. Crònica d'una situació límit, l'autora vol contribuir, també, a "trencar quatre grans tabús", que al seu parer són els tractaments de fertilitat (en concret, l'ovodonació), la violència obstètrica, la depressió postpart i les pèrdues gestacionals o morts perinatals. Entre les testimonis que hi apareixen n'hi ha quatre de garriguenques. 

La primera presentació del llibre és el 19 de març a la Societat de Maials, on també intervindran Mercè Font i Núria Mora, i la seguiran altres a Lleida i Barcelona. Per al 6 de maig n'hi ha prevista una a la cafeteria Slàvia, de les Borges, amb Maria Rosa Pifarré.