POLÍTICA

Alcaldes sense baixar de l’autobús

Tretze pobles ja saben qui serà el batlle. En la majoria de casos, set, només hi ha una candidatura. En quatre casos, l'opció local tindrà davant llistes fantasma. Per acabar, hi ha dos casos d’acords excepcionals entre les llistes que es presenten.

Les dues candidatures de Tarrés han acordat investir Carles Móra, sigui quin sigui el resultat (Foto: Arxiu)

Tretze alcaldables garriguencs concorreran als comicis del 28 de maig amb la seguretat que, rebin els vots que rebin, mantindran o rebran la vara d'alcaldia.

En la majoria de casos es tracta de municipis amb una sola llista, o on la candidatura local competirà contra llistes fantasma. Tot i això, també trobem dos acords sorprenents.

Sense competència
En set pobles, només hi ha una llista. És el cas de l'Albi, de Cervià, de Llardecans, de Puiggròs, de Sunyer, de Torrebesses i de Vinaixa.

Anna Feliu (Junts per l'Albi-CM), Mercè Rubió (Independents per Cervià-AM), Albert Bellart (Junts per Puiggròs-CM), Jaume Gort (Som-hi Sunyer - CM), Mario Urrea (Independents per Torrebesses-AM) i Josep M. Tarragó (Compromís amb Vinaixa-AM) ja poden començar a pensar en el proper mandat.

A Llardecans, hauran de ratificar Xavier Oró (Junts Impulsem Llardecans-CM), sorgit del procés de primàries celebrat a l'abril. 

En quatre casos, les llistes autòctones tindran davant candidatures fantasma, les quals acostumen a treure molt pocs vots. Això passarà a Alcanó, a Aspa, a Granyena i a Sarroca. Els batlles Fermí Masot (Compromís per Aspa-CP) i M. Teresa Cullerés (Impulsem Sarroca-CM) continuaran durant el proper mandat.

A Alcanó, les eleccions serviran com una segona ronda de les primàries de l'abril, i Elena Farrús (Independents per Alcanó-AM) serà confirmada com a alcaldessa. Montserrat Florensa (Som Granyena-CM) farà en aquests comicis una passa endavant i passarà de regidora a alcaldessa.

Alcanó, Cervià, Llardecans, Puiggròs i  Torrebesses encadenaran més d'un mandat amb una única llista local.  
  
Acords inaudits
Un escenari fins ara desconegut és el de consensos entre llistes rivals per decidir qui serà l'alcalde o alcaldessa abans de les eleccions.

És el que passa a Tarrés i el que podria passar al Cogul, dos pobles on hi ha llistes obertes. Al primer, Junts i ERC han arribat a un pacte segons el qual les candidates de la segona formació investiran a Carles Móra (Junts) com a nou batlle.

Móra posa en valor la "tradició de col·laborar transversalment tots plegats" de la seva època a Arenys de Munt i apunta que està "molt avesat" a aquesta forma de treballar. M. Teresa Royo expressa que treballaran com una "única llista".

Al Cogul, amb tres candidatures locals, també es podria produir una col·laboració activa entre les formacions.