- Redacció / Llardecans

Sabotegen el polèmic canó sònic entre Llardecans i Torrebesses

L’aparell es va instal·lar l’estiu del 2021 en una finca agrícola propietat d’una empresa fruitera de Fraga i, des de llavors, ha generat molt malestar a la zona pels possibles efectes dissuassius de la pluja.

Imatge d'arxiu de l'aparell en qüestió.

Ahir dimarts al vespre, el canó sònic antipedregades que hi ha en una finca agrícola pròxima a la carretera C-12, entre les poblacions de Llardecans i Torrebesses, va aparèixer malmès. Segons diverses fonts, hauria estat atacat amb líquid inflamable. Aquest canó, únic a la comarca, el va instal·lar l’empresa fruitera propietària de la finca, originària de Fraga, el juliol del 2021 com a mesura antipedregades. Des de llavors, però, molts veïns asseguren que desfà les nuvolades i allunya la pluja.

L’estiu passat, els alcaldes de Llardecans, Torrebesses i Granyena es van reunir amb el cap de la Secció d'Agricultura i Sanitat Vegetal de la Generalitat a Lleida per abordar el malestar que generava el canó, en una reunió en què també s’hi havia convocat el propietari de la finca, que va declinar assistir-hi i hi va enviar, al seu lloc, el director d'operacions d’Spag, empresa instal·ladora del canó. De la trobada en va sortir l'acord que Spag instaria el propietari a insonoritzar l'aparell, tot i que la llei no l'hi obliga, i que l'empresa en revisaria el funcionament per evitar que emeti trets cada vegada que s'atansa alguna nuvolada.

En l’episodi de pluja de principis de la setmana passada, el canó va estar actiu diverses hores, i a principis d’aquesta setmana també.