CLIMATOLOGIA
- Redacció / Arbeca , Els Omellons , Les Borges Blanques

Màxims històrics de temperatura, amb pobles que arriben als 44ºC

Arbeca, els Omellons, el Soleràs, Juneda, les Borges i Cervià van ser els municipis amb una calor més intensa el 18 de juliol. Hi va haver entre un i tres graus de diferència respecte les dades més altes fins ara.  

(Foto: X.M.)

La segona onada de calor del juliol, amb el pic a la tarda del dimarts 18, va deixar temperatures properes i superiors als 40?°C a bona part de la comarca, així com també registres rècord des que hi ha dades, amb pobles que van arribar als 44ºC.

Va ser el cas d'Arbeca i els Omellons, on les estacions meteorològiques (Meteoclimàtic) van marcar 44,3ºC i 44,1ºC respectivament. L'equip de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMet) instal·lat al Soleràs va arribar a una màxima de 43,5?°C i les dues de Juneda (ClimaMeteoInfo/Meteoclimatic) van reflectir 43ºC i 43,4?°C. A les Borges Blanques, l'estació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va arribar als 41,7?°C i la de Meteoclimatic, als 42,6?°C. A Cervià de les Garrigues (ClimaMeteoInfo/Meteoclimatic), el termòmetre va pujar fins als 42,2?°C, A la Pobla de Cérvoles, l'estació de l'AEMet va marcar 41,5?°C. 

La diferència respecte les màximes anteriors, moltes de les quals de l'onada de calor de finals de juny del 2019, van ser d'entre un i tres graus.

En altres poblacions, si bé van fregar o superar els 40?°C, no es van assolir xifres rècord. És el cas de Maials, amb 40,3?°C, i la Granadella, amb 40?°C (SMC). El 2019, la temperatura havia arribat als 41,7?°C i als 40,6?°C, respectivament. A l'Albi, van arribar fins als 40?°C. A Almatret, l'estació de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre va marcar els 39,3?°C, i a Vinaixa (ClimaMeteoInfo), van ser 38,9?°C.

Una setmana abans, el dimarts 11 de  juliol, amb la primera onada de calor molt intensa, els termòmetres s'havien enfilat més amunt dels 35 ºC, però en cap dels pobles amb estació es van superar els 40ºC, ni tampoc es van assolir temperatures rècord.