EQUIPAMENTS, REGS
- Redacció

El Govern explotarà el Segarra-Garrigues i el pantà de l’Albagés a partir de l'1 d'octubre

La infraestructura serà titularitat de la Generalitat de Catalunya el 2058, un cop s'hagi fet efectiu el pagament de totes les inversions fetes per la societat ACUAES, que puja a un import total de 650.871.223 euros.

(Arxiu)

El Govern va anunciar el dimarts 18 de juliol que passava a assumir l'explotació del Canal Segarra-Garrigues, que cobreix, entre els trams en funcionament i els previstos, una vintena de poblacions de la comarca administrativa i de les Garrigues Històriques.

El Consell Executiu celebrat dimarts al matí va aprovar l'addenda número 1 del conveni que hi havia entre la Sociedad Mercantil Estatal Aguas de las Cuencas España (ACUAES) i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El divendres, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, i la presidenta executiva d’Acuaes, Maria Rosa Cobo, van signar telemàticament l’acord, que fixa que la data en què es produirà el canvi en la gestió de la infraestructura serà el proper 1 d’octubre. 

Acció Climàtica assumirà les tasques operatives, de manteniment i explotació del canal que fins al moment realitzava ACUAES. De la mateixa manera, tant el Segarra-Garrigues com el pantà de l'Albagés passaran a ser titularitat de la Generalitat de Catalunya un cop liquidat l'import total de la inversió i les despeses financeres d'ACUAES.

El Govern preveu finalitzar el 2058 el pagament de totes les inversions fetes per ACUAES, que sumen un import de més de 650 milions d'euros. 

Els canvis en l'explotació de la infraestructura no tindran efectes en el funcionament de la Comunitat de Regants del Segarra-Garrigues, ni en la gestió i el control de l'aigua. La planificació hidrològica continuarà en mans de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). 

Possibles noves connexions
L'addenda aprovada pel Govern recollia la possibilitat de connectar la potabilitzadora del Consell Comarcal de la Segarra al Canal Segarra-Garrigues, per solucionar els problemes de disponibilitat i qualitat de l'aigua. 

Fruit dels episodis de contaminació de l'aigua de l'estiu del 2021, la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues havia iniciat treballs per aconseguir un punt de captació del Segarra-Garrigues. El president en funcions de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, confia que serà una realitat en un termini màxim de dos anys. El canvi en l'explotació del canal no hauria d'afectar els acords presos fins ara.