CULTURA
- Redacció / La Granadella

El 30è Festival de Música Popular de la Granadella programa referents del folk i noves propostes d’arrel

El certamen el va impulsar el veí i activista cultural Josep Martí Triquell, el 1994. El grup Música d’Arrel va donar-li continuïtat i un nou impuls. Des del 2012 està coordinat per l’ajuntament. Enguany es reforça la vessant esportiva.

Totes les activitats del festival es fan al Pla de la Vila (Foto: X.M.)

El Festival de Música Popular i Tradicional Catalana de la Granadella celebra la 30a edició el cap de setmana del 18 al 20 d'agost. El certamen manté l'estructura habitual i compta amb conjunts de referència que ja hi havien actuat, com les Anxovetes, la Coixinera o Krregades de Romanços, alhora que també amb propostes noves com l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya. 

Música i dansa popular
El grup gironí Les Anxovetes inaugurarà el festival el divendres 18 a les 22.30 h. El matí del dissabte 19 comptarà amb la tradicional cursa de les pedretes, a les 11.30 h i un taller per aprendre a ballar la jota de la Granadella, a les 12 h.

La tarda arrencarà amb la cursa de la Cordera, a les 18 h. L'espectacle familiar d'Ambauka, a les 18.30 h precedirà els balls populars amb La Gravetat de Coulomb, que tocaran a les 20 h. A la nit, el certamen aposta pel folk contemporani de Ros, a les 23 h i el folk rock de La Coixinera, a les 0.30 h.

El diumenge 19 s'ha programat l'activitat "la Granadella Running", a les 8 h, i a partir de les 10 h el XVIII concurs de bitlles i la XIX trobada de puntaires. Al migdia, es farà una ballada de sardanes amb la Cobla Cossetània  i a la tarda, el certamen clourà amb Krregades de Romanços, a les 19.30 h i tot seguit, a les 20.30 h, l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya.

Les activitats tindran lloc al Pla de la Vila excepte el taller de jota, que es farà al Centre Cívic 1 d'Octubre. Tots els actes seran gratuïts. Durant els dos dies hi haurà una fira de productors locals i de proximitat i es podrà visitar el Museu de l’Oli de Catalunya.  

L'impuls de Josep Martí Triquell
El festival va nàixer l'any 1994 gràcies a l'impuls del veí i activista cultural Josep Martí Triquell. Després de l'esforç de les primeres edicions, el grup Música d'Arrel va prendre el relleu de Martí i Triquell.

Aquests van obrir el certamen a la col·laboració de les entitats locals i van donar-li una nova empenta. Des del 2012, i arran de les desavinences amb l'ajuntament, Música d'Arrel va deixar l'organització del certamen, que va passar a coordinar directament el consistori. 

Reforç de la vessant esportiva
El diumenge 20 té lloc l'esdeveniment esportiu no competitiu "La Granadella Running", que vol descobrir el poble i els seus paisatges als inscrits, prop de 300. La cita comptarà amb una caminada de 6 km, una cursa de 10 km i una ruta amb BTT de 17 km. La iniciativa anima a fer donatius solidaris a l'entitat Down Lleida.

El seu impulsor, Rafa Serrano, ja va organitzar l'any passat una trobada similar amb caminada i cursa dins el Festival de la Granadella: Trota la Granadella, amb el club Trotallunàtics. El 2022, amb menys marge i difusió, hi van prendre part 75 persones.

Per aquest motiu, Serrano considera que enguany l'activitat "ja està sent un èxit abans de començar". Es mostra satisfet de la resposta, que inclou atletes de diversos clubs de Ponent, alhora que figures com la tarragonina Mireia Sosa, campiona d'Espanya dels 100 km.