- Redacció / Sunyer

L’escut de Sunyer sorprèn internautes d'arreu

Diversos usuaris descobreixen el curiós símbol dels dos ulls a la plataforma Reddit i a l’X de la Viquipèdia. L’entrada que aquesta enciclopèdia lliure hi té dedicada va ser la més visitada ahir.

Bandera de Sunyer.

De tant en tant, l’escut de Sunyer surt a la palestra. Algú el descobreix navegant per Internet i, sorprès pels dos ulls penetrants que formen el blasonament, l’escampa per la xarxa i, segons el cas, té més repercussió o menys. Així va passar ahir a la xarxa social Reddit, una web amb més de 300 milions d’usuaris mensuals –sobretot dels Estats Units d’Amèrica– que permet publicar, comentar i votar assumptes de tot tipus i crear comunitats i debats temàtics.


 

A la comunitat de vexil·lologia (la disciplina que estudia les banderes) de Reddit, un usuari va penjar ahir la bandera de Sunyer i es preguntava com és que té ulls. El post ja ha generat més d’un centenar de respostes, la majoria ocurrents i de to irònic, i ha obtingut 1.400 vots positius. No són xifres desaforades, però de les quatre vegades que la bandera de Sunyer ha aparegut a Reddit, aquesta és la que ha tingut més èxit.


Façana de l’Ajuntament per Sant Jordi, amb la bandera del municipi onejant. (foto: X. Minguella)

D’aquest post, a més, avui se n’ha fet ressò el perfil d’X (Twitter fins fa poc) de la Viquipèdia, que ha explicat que era el motiu pel qual la seva entrada sobre l’escut de Sunyer havia estat la més llegida d’ahir. L’entrada, que només existeix en la versió en català d’aquesta encilopèdia lliure, va rebre unes 2.000 visites, que molt probablement avui hauran augmentat arran de la piulada. Al març, Viquipèdia ja va dedicar una piulada a l’escut de Sunyer dins de la sèrie d’articles anomenats #ViquiPGC!? (“Però Què C…!?”, l’expressió catalana equivalent a la popular What The Fuck) sobre curiositats i extravagàncies i que ja va rebre nombroses interaccions dels internautes.

Origen desconegut
Malgrat les llegendes i interpretacions populars, els experts assenyalen que el significat dels dos ulls és desconegut. El color verd del fons, això sí, simbolitzaria els camps de conreu que envolten el poble. L’any 2007, el ple de l’Ajuntament va aprovar el disseny de l’escut heràldic i, un any i mig més tard, va aprovar també el disseny de la bandera oficial que se’n derivava, després de superar alguna discussió sobre la mesura dels ulls i el color del fons de la bandera. Culminava quasi una dècada de recerca historiogràfica elaborada per l’expert en heràldica i genealogia Armand de Fluvià.

Després dels preceptius acords del ple, el Departament de Governació de la Generalitat oficialitzava, l’any 2009, la bandera del municipi, una bandera i un escut singulars, ja que cap altre símbol heràldic de les Garrigues té elements semblants a aquests.