- ACN/Redacció / Almatret

Els Mossos desmantellen una plantació de marihuana en uns hivernacles d'Almatret

Hi han trobat 1.800 plantes i és la primera a la província que es localitza en hivernacles. Fins ara, el més habitual era en naus, cases o espais exteriors.

(foto: Ignasi Gómez/ACN)

Els Mossos d'Esquadra van trobar ahir al terme d'Almatret una plantació de 1.820 plantes de marihuana en 14 hivernacles. És la primera característiques que es desmantella a la província, ja que fins ara s'havien trobat en naus, espais exteriors o dins de cases. Aquesta era a uns 10 km del poble, en una zona de difícil accés on hi havia uns antics vivers d'arbres amb connexió d'aigua. 

Veïns d'Almatret havien alertat la policia de la possibilitat que hi hagués un cultiu al barranc de l'Aiguamoll. Els Mossos van muntar un dispositiu entre ahir i avui, que els va permetre confirmar l'existència de la plantació i localitzar quatre persones que se n'encarregaven, una de les quals va ser detinguda. Es tracta d'un home de 44 anys i de nacionalitat albanesa. Els altres tres van poder fugir. "És una zona molt gran amb bosc just a la vora. De totes maneres, la investigació continua oberta i esperem localitzar tothom que pugui estar relacionat amb la plantació", diu David Mora, sergent i sotscap de la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra de Lleida.


(foto: Ignasi Gómez/ACN)

Avui, els Mossos han tornat a l'indret per començar a desmantellar la plantació i escorcollar les instal·lacions per ordre del Jutjat de Guàrdia de Lleida. La previsió era que les plantes arribessin a uns 2 m i escaig a finals de setembre, quan s'haurien collit. "S'hauria pogut obtenir més d'una tona de marihuana llesta per al consum. És una instal·lació molt gran i amb una capacitat de producció molt bèstia", ha indicat Mora. A la zona també hi havia un espai amb matalassos per descansar i un per cuinar.

De les més grans
Tot i que és la primera plantació que es troba en hivernacles, no és la més gran que s'ha desmantellat a la comarca. A l'abril se'n va trobar una d'interior a Aspa amb 2.600 plantes i al gener una a l'Espluga Calba amb 2.667. La més gran que s'ha localitzat fins ara va ser en unes naus de Puiggròs, el maig del 2017, amb 4.500 plantes.

En el conjunt de plantacions desmantellades els últims anys destaquen les de grans dimensions, amb un nombre de plantes poc habitual un temps enrere. L’any 2021, fonts policials explicaven a SomGarrigues que s’estava produint “un canvi evident" i al que abans eren petites plantacions d'autoconsum i per a amics, veïns o gent propera, cultivades per persones del territori, ara s'hi afegia un tipus de plantació a gran escala, que s'estén a tot el sud d'Europa promogut per organitzacions delictives, que porten gent a treballar els camps o els cultius interiors, que sovint viuen in situ per vigilar la plantació i són rellevats per altres membres del grup, fins que es fa la collita i s'envia a països europeus. Les mateixes fonts assenyalaven que el clima i els preus més econòmics en el lloguer de finques i naus podien ser factors que afavoreixen aquesta arribada. 

Indrets apartats
Aquestes grans plantacions s’acostumen a fer en terrenys apartats de les poblacions, sovint en punts finals de camí, i no és estrany trobar-hi tendes de campanya o espais habilitats en precari per romandre-hi els vigilants. Es busquen, això sí, emplaçaments amb accés proper a l'aigua.