CLIMATOLOGIA
- Redacció

Nits que no baixen dels 25ºC

A la mitjanit d'ahir es fregaven els 30ºC i a molts pobles no han baixat dels 20ºC durant la matinada. Alguns no han baixat ni dels 25, entre els quals la capital.

La nit de dimecres a dijous ha estat molt calorosa a les Garrigues, amb temperatures mínimes superiors als 20 graus i en alguns casos fins i tot als 25, en el que es coneix com a nit tòrrida. L’onada de calor va començar dilluns, amb els termòmetres arribant o fregant els 40ºC durant el dia però, a diferència d’altres ocasions, a les nits no ha refrescat i això ha dificultat la conciliació del son de molts garriguencs.

A les Borges Blanques, per exemple, l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) registrava 23,1ºC la passada mitjanit i durant la matinada no ha baixat dels 20ºC. No és una temperatura rècord, ja que l’agost del 2021 i del 2019 es van detectar temperatures una mica més altes, però cal recordar que l’aparell està situat fora del poble, en un terreny pròxim a l’Escola Agrària, a més d’un quilòmetre del nucli urbà. Si ens fixem en aparells de dins del poble, com el de Joan M. Morlans a la xarxa Meteoclomàtic, la mínima a la capital garriguenca aquesta nit ha estat de 25,5ºC, una de les més altes de l’última dècada. A Sunyer, l’estació que ha instal·lat recentment el consistori ha marcat 25,4ºC de mínima. A Bellaguarda, l’estació particular de Meteoclimàtic no ha baixat dels 27,5ºC.

A la Granadella, l’estació oficial de l’SMC es troba als afores, a 500 metres del centre del poble. Aquesta nit ha registrat una mínima de 22,4ºC, mentre que una de particular més pròxima al nucli urbà n’ha marcat 26,2ºC. Com en molts pobles de la comarca, a les dotze de la nit d’ahir la temperatura fregava els 30ºC, i ja era la quarta nit consecutiva amb valors elevats. A Maials, fins i tot, porten deu nits sense baixar dels 20ºC o molt poc, amb l’afegit d’altes humitats, una combinació que compleix els paràmetres del que es qualifiquen com a nits tropicals. L’aparell de mesurament, a més, és a dos quilòmetres del poble, de manera que és molt probable que la temperatura al nucli urbà sigui superior.

Si mirem els últims cinc mesos d’agost, del 2019 fins ara, el nombre de nits caloroses va en augment, així com la temperatura mínima mitjana de tot el mes. En aquest període, l’agost passat va ser el que va tenir unes mínimes més altes a les tres estacions de l’SMC de la comarca, i en el que portem d’agost d’enguany ja són superiors a les de l’any passat, a falta del que puguin fer variar les pròximes jornades que queden de mes, en què es preveu una davallada de les temperatures. De moment, la predicció indica que la pròxima nit encara es pot estar per sobre dels 20ºC a molts punts de la comarca.