AGRICULTURA, TURISME
- Redacció

Les Garrigues és la comarca de la demarcació amb més activitats del Benvinguts a Pagès

Hi participen cinc productors i/o elaboradors, deu allotjaments i cinc restaurants, a més de quatre activitats relacionades. A nivel de Catalunya és la quarta comarca amb més inscrits.

La presentació s'ha fet aquest matí a La Manreana.

Amb cinc explotacions agràries, cinc restaurants, deu allotjaments i quatre activitats, les Garrigues és la comarca de la demarcació de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran que, a dia d’avui, té més agents inscrits al Benvinguts a Pagès, una festa nascuda el 2016 i promoguda pels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Empresa i Treball, amb l’objectiu de “prestigiar el sector primari del país mostrant la feina que fan per produir aliments de qualitat”, explica l’organització. Igualment, vol servir per “fer valdre el món rural, desestacionalitzar el turisme i potenciar el redescobriment del territori”. Durant els dies que es fa la festa, les explotacions agràries i ramaderes obren les portes i expliquen el seu dia a dia als visitants i acostumen a oferir algun tast de producte i l’opció de comprar-ne in situ. A nivell de Catalunya, només les comarques de l’Alt Penedès, Osona i la Terra Alta compten amb més agents participants que les Garrigues.

Enguany és la vuitena edició de la festa i tindrà lloc el cap de setmana del 30 de setembre i 1 d’octubre simultàniament a totes les comarques catalanes. Per a les de la demarcació de Lleida, s’ha fet la presentació aquest matí a la granja escola La Manreana, al terme de Juneda, amb les intervencions de Ferran de Noguera (director dels serveis territorials d’Acció Climàtica), Vidal Vidal (director dels serveis territorials d’Empresa i Treball), Patrick Torrent (director de l’Agència Catalana de Turisme), Montserrat Costafreda (coordinadora de Benvinguts a Pagès), Jaume Graus (gerent de la Manreana) i Iban Campos (responsable de Casa de Miravet i Formatges del Pallars).

Costafreda ha remarcat que, a diferència dels primers anys, en què bàsicament es feien portes obertes i prou, ara és important reservar la visita a través del web benvingutsapages.cat i facilitar així que les explotacions receptores puguin organitzar els grups durant les diferents franges horàries, en visites que solen ser durar una hora. La coordinadora del projecte, que defineix el Benvinguts a Pagès com ”el Sant Jordi de la pagesia”, ha explicat que una novetat d’enguany és la incorporació de la categoria d’elaboradors alimentaris i petits artesans. De moment, és una prova pilot que s’inicia a la Conca de Barberà i la Ribera d'Ebre.

Els agents de les Garrigues que participen a la festa d’enguany són:

· Destil·letia Gabarró i Feixa (Fulleda).
· Celler Mas Blanch i Jové (la Pobla de Cérvoles). 
· Pomes de cal Perico (Bellaguarda).
· Molí dels Torms (els Torms).
· Tatufrut (Castelldans).

· activitat “Fem cuinetes” (Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya, la Granadella).
· activitat “Fem de grangers” (La Manreana, Juneda).
· activitat “Descoberta de polinitzadors en oliverars tradicionals en ecològic” (associació Trenca, Bovera).
· activitat “Mindfullness a la serra de la Llena” (Ariadna Martín, el Vilosell).

· allotjament Cal Minguet (Juncosa).
· allotjament Ca la Traviesa (Bellaguarda).
· allotjament alberg Garrigues Altes (la Granadella).
· allotjament Ca l’Esquerré (Cervià).
· allotjament Cal Marquès (Cervià).
· allotjament Castell de la Floresta (la Floresta).
· allotjament Cal Jordi (Fulleda).
· allotjament La Manreana (Juneda).
· allotjament Can Vinyals 1979 (la Pobla de Cérvoles).
· allotjament Cal Santos (Vinaixa).

· restaurant La Placeta (Arbeca).
· bar restaurant Casal (Juncosa).
· restaurant Ca la Margarida (l’Albi).
· restaurant Hostal Benet (les Borges Blanques).
· restaurant Cal Ferran (Bellaguarda).