REGS
- Redacció / L'Albi

Els regants de l’Albi projecten una planta solar per bombar aigua

Ha d’ajudar en el reg de suport de 400 ha d’olivera als termes de l’Albi, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues, el Vilosell i les Borges. També preveuen digitalitzar les bombes i els hidrants de tota la xarxa.

Els Regants del Garrigues Sud van posar en marxa una planta de bombament recentment. (Foto: CRGS)

El primer de setembre va sortir a informació pública el projecte de la Comunitat de Regants de l'Albi per instal·lar una planta solar de 250 kW al costat del seu embassament i de l'estació de bombament. L'objectiu és que la infraestructura contribueixi al bombament d'aigua per al reg de suport de prop de 400 ha d'olivera als termes de l'Albi, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues, el Vilosell i les Borges Blanques, i que redueixi la despesa elèctrica de l'ens i dels regants. El projecte també contempla la digitalització de les bombes d'aigua  i dels hidrants de tota la xarxa perquè se'n pugui fer un seguiment i un control en remot.

El pressupost d'aquest projecte s'estima que serà d'entre 700.000 € i 800.000 €, que s'hauran de concretar les properes setmanes quan el departament d'Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació n'iniciï la licitació. Les obres comptaran amb finançament europeu. El president de la Comunitat de Regants de l'Albi, Jaume Ciurana, espera que les actuacions de construcció de la planta solar i de modernització de les bombes i els hidrants es puguin dur a terme entre finals d'aquest any i principis de l'any vinent, per tal que quan comencin la nova campanya de reg el nou sistema ja estigui preparat i en funcionament.   

La Comunitat de Regants de l'Albi compta en l'actualitat amb prop d'un centenar de regants. La Comunitat de Regants del Rinet, a l'Espluga Calba, de menor dimensió, va ser la primera de les Garrigues a instal·lar una planta solar pel bombament d'aigua, l'any 2019. Els regants del Segrià Sud i del Garrigues Sud han posat en marxa darrerament centrals d’aquest tipus.