MOBILITAT
- Redacció / Almatret , Llardecans , Maials

Almatret, Maials i Llardecans pressionen perquè el bus matinal a Lleida recuperi l’horari que tenia

Amb l'inici del curs escolar, s'havia determinat que els infants d’Almatret que anaven a l’escola de Maials no podien compartir transport amb viatgers regulars, fet que va suposar un endarreriment del bus de línia de 35 minuts.

La línia de bus surt d'Almatret (Foto: Arxiu)

L'inici del curs escolar el passat 6 de setembre va suposar que la línia d'autobús matinal Almatret - Maials - Lleida (L0020), que passa també per Llardecans, Torrebesses i Sarroca, canviés els seus horaris i s'endarrerís 35 minuts, de les 8.40 h que sortia del primer poble, fins a les 9.15 h. Segons expliquen des dels ajuntaments d'Almatret, Maials i Llardecans, el motiu d'aquesta mesura era una interpretació massa restrictiva de la normativa d'Educació, segons la qual l'alumnat no podria compartir autobús amb els usuaris del transport públic regular.

Davant d'aquest fet, l'autobús d'Alsa, que opera la línia, sortia a les 8.40 h d'Almatret per portar els infants d'aquest poble a l'escola Otogesa de Maials. Després, tornava a Almatret, poble d'inici del recorregut, carregava les persones que volien anar a Lleida, i a les 9.15 h tornava a sortir.

El canvi d'horari va provocar malestar entre alguns veïns d'Almatret, Maials i Llardecans, ja que suposava arribar més tard a la capital del Segrià. Els consistoris van dur a terme al·legacions per aquest canvi davant  de l'Autoritat Territorial de Mobilitat  (ATM) de Lleida, encarregada de la gestió, coordinació i planificació del transport públic.

Igualment, també van començar una recollida de signatures per manifestar el seu rebuig al canvi d'horaris i per reclamar que el bus de línia retornès a l'horari habitual de les 8.40 h, i es permetés compartir transport a infants que van fins a Maials i almatretins que volen anar fins a Lleida. Les reclamacions van comptar amb la intermediació del Consell Comarcal del Segrià, del qual l'alcalde de Maials, David Masot, n'és el president. 

Confiança en el canvi  
Ateses les al·legacions, les signatures i les reunions mantingudes amb l'ATM de Lleida, David Masot és optimista amb què la línia de transport públic tornarà al seu horari antic, tot i que no sap quan es podrà fer efectiu el canvi. Masot exposa que infants i usuaris del transport públic regular "sí que poden anar junts" i demana "no ser tan restrictiu".